Kinderboekenschrijver Peter van Gestel (81) overleden

Van Gestels werk is veel bekroond. Zijn bekendste boek was ‘Mariken’ (1998). In 2006 ontving hij een oeuvreprijs.

Peter van Gestel kreeg in 2002 de Gouden Griffel voor zijn boek 'Winterijs'.
Peter van Gestel kreeg in 2002 de Gouden Griffel voor zijn boek 'Winterijs'. Foto Juan Vrijda/ANP

Peter van Gestel, de schrijver van bekende kinderboeken en een aantal verhalenbundels, is vrijdag overleden in Amsterdam. Dat meldt het ANP. Van Gestel is 81 jaar geworden.

De auteur debuteerde met de verhalenbundel Drempelvrees, waarvoor hij in 1962 direct de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Van Gestel had een opleiding tot acteur gevolgd. Zijn eerste gepubliceerde werken waren proza voor volwassenen, vanaf 1979 schreef hij voornamelijk voor jongere lezers. Bij het tijdschrift Vrij Nederland en ook in Het Parool schreef hij verhalen voor de kinderrubrieken.

Van Gestel schreef geen “echte kinderboeken”, maar voor jeugd vanaf een jaar of elf. “Ach, ik hou van kinderboeken, maar mensen moeten niet gaan zitten om een kinderboek of zo te gaan schrijven, dat deed ik niet toen ik een kind was en dat doe ik nog niet”, zei hij daar zelf over toen hij in 2006 de Theo Thijssen-prijs voor zijn oeuvre in ontvangst nam.

Lees ook: het interview met Van Gestel over de Theo Thijssenprijs

Gouden Griffels voor beste kinderboek

Het eerste bekroonde jeugdboek was Schuilen onder je schooltas (1980). Ook Mariken, Van Gestels bewerking van het zestiende-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen dat in 1997 werd gepubliceerd, kreeg de Gouden Uil. Met het boek kwam volgens de schrijver zelf “een eind aan mijn imago van puberschrijver”.

Begin deze eeuw verscheen Winterijs(2002) over de vriendschap tussen twee jongens in de naoorlogse, koude winter van 1947. Het boek is deels autobiografisch en speelt zich af in Amsterdam, de stad waar Van Gestel is geboren en zijn hele leven woonde. Winterijs werd bekroond met de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs. Van Gestels laatste boek was Al dat heerlijke verdriet uit 2011, waarin een jongen leert omgaan met het plotselinge overlijden van zijn vader.