Franse politie arresteert 48 migranten aan boord ferry Calais

Mensenrechtenorganisaties schatten dat er momenteel nog honderden migranten in en rondom Calais verblijven die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk hopen te wagen.

Tijdens vloed kwam de groep migranten via een onderhoudsladder aan boord van de ferry.
Tijdens vloed kwam de groep migranten via een onderhoudsladder aan boord van de ferry. Foto Bernard Barron/AFP

De Franse politie heeft 48 migranten gearresteerd die met een ferry vanuit het Franse Calais naar de Engelse kust probeerden te komen, schrijft persbureau Reuters zondag. De groep migranten werd ontdekt toen de veerboot nog in de haven bij de Franse plaats lag aangemeerd. De groep wordt momenteel vastgehouden door de douanepolitie in Calais.

De migranten hadden de goed beveiligde haven van Calais in de nacht van zaterdag op zondag weten binnen te komen. Tijdens vloed kwamen zij via een onderhoudsladder aan boord van de ferry, die net uit het Engelse Dover was overgekomen. Op beelden van de NOS is te zien hoe een aantal migranten naar de schoorsteen van het vaartuig klom, tientallen meters boven het dek.

Vechtpartijen

Mensenrechtenorganisaties schatten dat er momenteel nog honderden migranten in en rondom de stad verblijven die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk hopen te wagen. In het Engelse Ashford, vlak bij Dover, werden zondag elf migranten in een vrachtwagenpark aangehouden.

Lees ook: Het ongemak over Macrons immigratie-aanpak groeit. De rechtervleugel vindt hem soft, de linkervleugel schaamt zich juist.

Vorig jaar werden meerdere vluchtelingenkampen bij Calais ontruimd die onderdak boden aan zo’n zevenduizend mensen. De leefomstandigheden waren er slecht. Zo’n zeshonderd migranten bleven in de buurt van de Franse havenstad. Begin vorige maand braken daar nog grote vechtpartijen uit tussen groepen Eritreeërs en Afghanen. Daarbij raakten twintig mensen gewond.