Opinie

Dit is mijn laatste blog als hoofdredacteur van NRC

Zoals ik eerder aankondigde, leg ik op 1 september mijn functie neer. Tijd om even terug te blikken.

Foto Frank Ruiter

Tijd om even terug te blikken. Dat deed ik ook al met Coen Verbraak in de krant van dit weekend en afgelopen vrijdag beantwoorde ik vragen van lezers over mijn hoofdredacteurschap en vele andere onderwerpen.

Om te beginnen op Nederland. Het land waarin ik negen jaar geleden terecht kwam, was een ander land. Beatrix was nog koningin, de Partij voor de Arbeid was de op een na grootste partij, Mark Rutte moest nog voor het eerst premier worden, Oranje was vice-wereldkampioen voetbal, Hyves was groter dan Facebook.

Lees ook: de afscheidsspeech die Peter Vandermeersch voorlas aan de redactie

Ik had in 2010 nauwelijks kunnen vermoeden dat journalistiek in het volgende decennium zo ingrijpend zou veranderen. Het begrip nepnieuws ging mijn vak beheersen, president Donald Trump riep de journalisten uit tot vijanden van het volk, en ook daarom bleek de waarde van klassieke journalistiek groter dan ooit. Die journalistiek ontwikkelden we ook bij NRC op nieuwe platformen: in nieuwsbrieven en podcasts bijvoorbeeld.

De krant besteedde in die jaren veel aandacht aan de tectonische verschuivingen in onze samenleving. Wat als we de democratie afschaffen? Wat als de VS onze vijand worden? Wat als de euro verdwijnt? Maar ook: wat als we stoppen met vlees eten?

Met grote, maar ook met kleine woorden, stonden onze columnisten pal voor fundamentele rechten, voor de politieke beschaving en voor Europa. Ze stelden racisme aan de kaak, bogen zich over migratie of de gevolgen van de Arabische Lente, zagen de wereldorde uiteen vallen of treurden over Appie Nouri.

Maar we vierden ook feest. Met het prachtig vernieuwde Mauritshuis bijvoorbeeld, het revolutionair gerenoveerde Rijksmuseum, het Concertgebouworkest dat Mahler speelde en ook met de Oranje Leeuwinnen.

In het najaar verhuis ik naar Parijs om er de volgende vijf jaar voor de krant als correspondent te schrijven. In voorbereiding daarop neem ik een sabbatical. Adjunct-hoofdredacteuren Elske Schouten en Stijn Bronzwaer nemen de nieuwsbrief vanaf volgende week over.

Ik dank u hartelijk voor de duizenden reacties die ik de afgelopen negen jaar van u mocht ontvangen. Velen ervan inspireerden mij en de redactie van de krant die ik negen jaar mocht leiden.

Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.