In beeld

De mooiste foto’s van de gevierde persfotograaf Yannis Behrakis (1960-2019)

De conflicten in Afghanistan en Tsjetsjenië, de aardbeving in Kashmir, de opstand in Egypte in 2011. Sinds hij in 1989 in dienst kwam bij Reuters reisde de Griekse fotograaf Yannis Behrakis onvermoeibaar van de ene naar de andere crisis. Zaterdag werd bekend dat een van de meest gevierde Reuters-fotografen op 58-jarige leeftijd is overleden. Hij leed als langere tijd aan kanker. In 2016 won Behrakis met zijn team de Pulitzer-prijs voor het vastleggen van de migratiestroom naar Europa. Enkele van zijn mooiste foto's hebben we hier op een rij gezet.
Op deze foto uit september 2015 smeken mannen doorgelaten te worden bij de grens tussen Griekenland en (Noord-)Macedonië.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een Iraakse sji'itische moslim draagt een bebloede vlag met zich mee op zijn tocht naar de Iraakse stad Kerbala. Hij baant zich een weg door een hevige zandstorm. De route is onderdeel van een religieuze pelgrimstocht die onder het bewind van Saddam Hoessein jarenlang was verboden. Behrakis deed onder meer verslag van een bewogen Irak tussen 1991 en 2003.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een huilend Koerdisch kind in een vluchtelingenkamp. In 2016 vermoordde Islamitische Staat tientallen Koerdische burgers bij Kobani. Op Twitter schreef de VN-Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi zondag dat Behrakis met zijn beeld mensen hielp om een “veel vergeten feit te blijven herinneren: dat vluchtelingen mensen zijn die in gevaar verkeren”.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een gevluchte Syrische man geeft zijn dochter een kus op haar hoofd. De foto is een van Behrakis' bekendste beelden, mede doordat hij de Pulitzerprijs won voor zijn verslaglegging van de vluchtelingencrisis in Griekenland.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een 42-jarige dakloze Griek onder een brug in Athene, die ooit drugsverslaafd was en aids kreeg. De afgelopen jaren bracht Behrakis meer tijd door in zijn vaderland Griekenland, waar hij de gevolgen van de financiële crisis vastlegde.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een demonstrant in Kaïro, Egypte in 2011. Behrakis deed onder meer verslag van de Arabische Lente in Egypte, Libië en Tunesië.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Albanezen klampen zich vast aan een voertuig terwijl ze aan het geweld in Pantina proberen te ontsnappen. Het dorp ligt aan de rand van het Drenica-gebied, het hart van wat destijds de Albanese opstand tegen het Servische bewind in Kosovo vormde. Als oorlogsfotograaf legde Behrakis onder meer het geweld in Kosovo in de jaren negentig vast.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een Albanees legt het lichaam van de tweejarige peuter Mozzlum Sylmetaj naast zijn omgekomen familieleden. Het gezin was in 1998 vanuit Kosovo op de vlucht geslagen naar Albanië, maar besloot toch terug te keren na berichten dat er een vredespact was bereikt.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een Britse legerofficier met vuurwapen in Irak. Behrakis exposeerde met zijn werk onder meer in zijn thuisland Griekenland en in de steden Londen, Rome en New York.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
De 61-jarige Yekaterina Len bij de overblijfselen van haar woning in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. De stad werd in 2014 tijdens de Oekraïnecrisis ’s nachts hevig beschoten.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een Afrikaanse moslimvrouw tussen Iraniërs tijdens de opening van de achtste top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking in Teheran, in 1997. De vrouwen luisteren naar het Iraanse volkslied.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een man wordt door een menigte in de Iraanse hoofdstad Teheran gedragen. Daar lag in 1989 het lichaam van Ayatollah Khomeini opgebaard. Behrakis fotografeerde ook de uitvaart van de leider van de islamitische Iraanse revolutie.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een Somalische hulpverlener in een vluchtelingenkamp met het ingepakte lichaam van een overleden kind. Reuters-chef Dina Kyriakidou Contini schreef zondag dat het de empathie in Behrakis’ werk was die zijn beelden zo uniek maakte.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
De Griekse Yannis Behrakis is zondag op 58-jarige leeftijd overleden. De fotograaf leed al lange tijd aan kanker. Behrakis werkte jarenlang als fotojournalist voor persbureau Reuters. In 2000 werd hij samen met een team van Reuters-collega’s op reportage in Sierra Leone aangevallen. Twee van zijn collega’s overleefden het niet.
Foto Enric Marti/AP