Spijtbetuiging

Vervolging Shell na explosies Moerdijk

Shell wordt aangeklaagd voor een grote explosie in de fabriek in Moerdijk in 2014. Behalve voor de ontploffing is het olie- en gasconcern ook gedagvaard voor de lekkage van het giftige ethyleenoxide van november 2015 tot en met januari 2016 in hetzelfde industriegebied. Het Openbaar Ministerie heeft dat vrijdag bevestigd.

Op 3 juni 2014 explodeerde een reactor van de fabriek in Moerdijk waarop andere ontploffingen en een brand volgden door een onverwachte reactie tussen stoffen. Door de calamiteit raakten twee mensen gewond. De schade liep in de miljoenen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat het bedrijf te weinig oog had voor de risico’s.

Eind januari 2016 ontdekte Shell Moerdijk een lekkage van het gevaarlijke en kankerverwekkende ethyleenoxide. Doordat een afsluiter was blijven openstaan was vanaf 21 november 2015 bijna 28 ton van de giftige stof ontsnapt. De Onderzoeksraad concludeerde hierbij dat de veiligheidsrisico’s fout waren ingeschat.

De strafzaak tegen Shell voor de calamiteiten in Moerdijk dient op 14 en 16 mei bij de rechtbank in Den Bosch. Een woordvoerder van Shell liet weten dat het bedrijf de gang van zaken in Moerdijk betreurt. „Het spijt Shell oprecht voor buren, klanten en andere betrokkenen wat er is gebeurd. We begrijpen dat het OM tot dagvaarding is overgegaan. Shell Moerdijk heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.”

Vrijdag werd ook bekend dat het OM vervolging instelt rond de betrokkenheid van Shell bij een mogelijke corruptiezaak in Nigeria. (ANP)