Lekkende oliepijplijn in Nigeria ontploft, vijftig mensen vermist

In het gebied worden pijplijnlekkages soms opzettelijk veroorzaakt, in een poging om olie te stelen.

Lekkende pijpleidingen van door diefstal van ruwe olie en illegale verwerking zorgen voor grootschalige vervuiling in het gebied. Dit is een olie en gas verwerkingsstation van Shell.
Lekkende pijpleidingen van door diefstal van ruwe olie en illegale verwerking zorgen voor grootschalige vervuiling in het gebied. Dit is een olie en gas verwerkingsstation van Shell. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

In het zuiden van Nigeria is vrijdagochtend een lekkende oliepijplijn ontploft, meldt persbureau AP. Sinds de explosie worden vijftig mensen vermist. Door de ontploffing is er veel olie gelekt in het omliggende gebied.

Het incident vond plaats in het koninkrijk Nembe in de deelstaat Bayelsa. De pijplijn is eigendom van het Nigeriaanse bedrijf Aiteo Group. Het bedrijf heeft tot dusver niet gereageerd op het ongeval, het is onduidelijk of de pijplijn buiten gebruik is gesteld. Op beelden in handen van AP is te zien dat het vuur na de explosie op honderden meters afstand te zien was.

Sterk vervuild

Volgens de Nigeriaanse oliemaatschappijen wordt het merendeel van de olielekken in het gebied veroorzaakt door sabotage, (pogingen tot) oliediefstal en illegale raffinaderijen. Dit alles leidt ertoe dat de Nigerdelta sterk vervuild is.

Dodelijke ongelukken door lekkende pijplijnen zijn niet ongewoon. In de afgelopen jaren kwamen honderden mensen om bij vergelijkbare incidenten. In januari stierven nog zeker twaalf mensen toen een olietanker ontplofte in het gebied Odukpani. In Mexico kwamen er in dezelfde maand bovendien meer dan zeventig mensen om bij een lekkende pijplijn.