‘Intertoys is heel dicht bij doorstart’

Faillissement

Speelgoedketen Intertoys is heel dicht bij een gedeeltelijke doorstart. De curatoren hebben in grote lijnen een akkoord met de Portugese investeerder Green Swan, bevestigt een bron bij Intertoys na berichtgeving in Het Financieele Dagblad . De verwachting is dat de doorstart na het weekeinde wordt aangekondigd. Hoeveel winkels Green Swan wil overnemen, is nog onderwerp van onderhandeling. Volgens bronnen van de zakenkrant gaat het om minstens 100 van de 286 eigen filialen. „Het zal in elk geval een substantieel deel zijn”, aldus de ingewijde tegenover NRC . Ook de circa honderd Intertoys-winkels in handen van franchisenemers zijn in principe partij bij de doorstart.

Het Portugese Green Swan werd eerder al genoemd als een van de kandidaat-kopers voor Intertoys, dat vorige week failliet ging. De investeerder kocht het afgelopen jaar speelgoedketens in meerdere Europese landen. Zo nam de maatschappij de Spaanse en Portugese winkels over van de failliete Amerikaanse keten Toys ‘R’ Us. Vorige maand voegde Green Swan daar ook de Belgische keten Maxi Toys aan toe, dat onderdeel was van de Blokker Holding, waartoe ook Intertoys jarenlang behoorde. Na het faillissement van Intertoys kocht Green Swan ook de Belgische winkels van Intertoys, die buiten het faillissement vielen.

Een woordvoerder van Green Swan wil desgevraagd niet bevestigen of een doorstart nabij is, maar stelt dat „Green Swan heel geïnteresseerd is” in Intertoys ( 3.200 werknemers). „We geloven echt in de potentie van dit merk en zijn heel gemotiveerd het in leven te houden.” Het bedrijf kwam in problemen door concurrentie van webwinkels en prijsstunters zoals Action.