Doden bij gevechten tussen India en Pakistan in Kashmir

De twee landen beschuldigen elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren. Vier mensen kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven.

Een man raakte zaterdag gewond bij gevechten tussen Indiase en Pakistaanse troepen in de stad Mendhar, vlakbij de bestandslijn.
Een man raakte zaterdag gewond bij gevechten tussen Indiase en Pakistaanse troepen in de stad Mendhar, vlakbij de bestandslijn. Foto Sajjad Hussain/AFP

Bij gevechten tussen Pakistaanse en Indiase troepen in de regio Kashmir zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vier burgers om het leven gekomen. Ook raakten er vier mensen gewond. Dat meldt persbureau AP. De spanningen tussen de twee landen liepen afgelopen week steeds verder op.

De twee landen beschuldigen elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren uit 2003. Volgens de Indiase politie kwamen twee kinderen en hun moeder om het leven nadat hun huis was getroffen door een granaat. Het projectiel zou zijn afgevuurd door Pakistaanse troepen. De vader werd ernstig gewond opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens de Pakistaanse autoriteiten voerden Indiase troepen aanvallen uit op dorpen in de buurt van de bestandslijn in Kashmir. Hierbij zou een jongen om het leven zijn gekomen en raakten drie anderen gewond.

Lees ook: Kashmir, het eeuwige strijdtoneel

Spanningen

De spanningen tussen de twee landen bereikten afgelopen week een hoogtepunt toen Pakistaanse gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen boven India uitvoerden. India voerde een tegenaanval uit, waarna de Pakistaanse troepen een Indiaas gevechtstoestel uit de lucht schoten. De piloot werd door de Pakistaanse autoriteiten opgepakt en vrijdag vrijgelaten.

De Pakistaanse premier Imran Khan noemde de vrijlating vrijdag “een vredesgebaar” om een escalatie tussen de twee kernmachten te voorkomen. India zei in een reactie: “Als Pakistan ons nog verder provoceert, zijn wij bereid tot wat er dan noodzakelijk is.”