De man die van iedereen is

[Achter de schermen]

Nederland, Hardenberg, 07-11-2018. Op stap met cabaretier Youp van ’t Hek naar een optreden in Hardenberg. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Hardenberg, 07-11-2018. Op stap met cabaretier Youp van ’t Hek naar een optreden in Hardenberg. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

‘Hee Peter, Youp van ’t Hek hier. Wat een kútstuk, man!” Op de voicemail van NRC - journalist Peter Zantingh de schalkse stem van ’s lands bekendste cabaretier. Zantingh volgde hem een jaar lang in aanloop naar zijn 65e verjaardag en schreef voor Het Blad bij NRC een innemend portret van de man die „van iedereen” is.

Die vond het gelukkig niet echt een kutstuk. Grapje. Geen klachten. Behalve dan de twee kapitale fouten in de eerste versie. Youps MG cabrio is géél, niet rood: „Ik weet niet wanneer jij een rooie hebt gezien, het is een záchtgele”. En de foto van het Volkswagenbusje, die in het stuk beschreven wordt? Youps kleinzoon staat dus níet op de motorkap, mensen. „Dat kán helemaal niet, een Volkswagenbusje hééft geen motorkap.”

Het is duidelijk: Zantingh verdiepte zich in Youp, maar niet in zijn auto’s. Kan hij niet zoveel aan doen: groeide op in een gezin zonder auto, zakte als begin-twintiger drie keer voor zijn rijexamen en gaf er daarna de brui aan. Hij neemt zich sindsdien voor geduldig te wachten tot ze zelfrijdend zijn.

PATRICIA VELDHUIS, CHEF HET BLAD p.veldhuis@nrc.nl