Brieven

Brieven

Kabinetsbeleid

Gezond verstand

Verstandige man die Ewald Engelen (Burger, zeg maar dag tegen die 700 miljoen, 28/2). Kan hij geen minister- president worden? En voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nemen we Floor Rusman (Wel geld voor de KLM en niet voor onze taal?, 27/2). Op één krantenpagina staat een samenvatting van wat er mis is met dit kabinet en het huidige Nederland. Als we toch bezig zijn, zet dan Rutger Bregman op Financiën.


Air france-KLM (1)

Lange Franse tenen

Onlangs werd het door Nederland ontwikkelde pulsvissen door onze Franse vrienden de nek omgedraaid. Macron is bang dat zijn ouderwetsch visschende visschers gele hesjes aantrekken. Dat kan hem straks een herverkiezing kosten. Onze Franse vrienden zijn niet gewend om door een kleine partij als Nederland direct te worden aangesproken. Lange Franse tenen! Zie ook het gedoe met AirFrance-KLM . Ben Smith is wellicht een ‘Canadese hork’, maar verder een prima bestuurder. Die brave, capabele man krijgt van zijn Franse superbazen geen millimeter de ruimte. Pappen en nathouden is het credo van Macron . Oplossing? Gewoon niet op al die aantijgingen van Macron reageren en hem vertellen dat hij een fantastische president is . Het draait in feite om het ego van de Fransen – dat los je diplomatiek op door te vleien en te handelen.

Air france-KLM (2)

Deel zeggenschap

Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, heeft het nemen van het belang in Air France-KLM door de Nederlandse overheid „onbegrijpelijk” genoemd. Opmerkelijk, want het is een koekje van eigen deeg. De Franse staat, die belangen heeft in meer dan tien beursgenoteerde ondernemingen, heeft het nooit op het delen van zeggenschap gehad. Een actueel voorbeeld is de Renault-Nissan alliantie, waarbinnen Nissan gedwongen werd om het stemrecht op hun 15 procent aandelenpakket in Renault op te geven. Een Air France-KLM, waarin de twee voornaamste aandeelhouders gedwongen zijn rekening te houden met niet alleen hun eigen belangen, maar ook elkaars belangen, heeft meer kans om succesvol te zijn dan een onderneming die wordt gedomineerd door een grootaandeelhouder die zich primair op de eigen nationale belangen richt.

Youp

Het is genoeg

Youp van ’t Hek is van plan nog lang door te gaan met het theater en met zijn column in NRC (Youp 65: Op volle kracht verder, 28/2). Wat het theater betreft moet hij dat zelf weten. Zolang er mensen zijn die betalen om hem te zien, mag hij van mij tot zijn 90ste doorgaan. Zijn column is een ander verhaal. Ik vind niet dat hij een door God gegeven recht heeft om tot in lengte van dagen zijn column te schrijven. Vroeger keek ik op zaterdag altijd uit naar zijn column, die scherp en geestig was en actuele onderwerpen behandelde. De laatste jaren vind ik het vaak zuur en zeurderig en komen dezelfde thema’s vaak terug. Ik lees het niet met plezier. Wat mij betreft mogen lezers en redactie van de NRC bepalen wanneer het genoeg is geweest met Youp, niet hij zelf.

Wandelen

Buiten het centrum

De Wandelspecial (23/2) was een genot om te lezen. In het artikel van Joyce Roodnat (Ik ben toch geen toerist) is te lezen: „Stadswandelingen zijn moeilijk voor de wandellustige. Ze zijn routes touristiques, ze doen in bezienswaardigheden”. Daar sloeg ik op aan: Alex Buis maakte een 228 kilometer lange stadswandelroute door Amsterdam, voor wandelaars die niet toeristisch willen wandelen. Hij schreef de gids Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam. De gids is onderdeel van een serie waarmee uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig wandelhistorie heeft geschreven. Behalve van Amsterdam zijn er ook gidsen voor Utrecht, Leiden, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Arnhem.


stadsgids

RK kerk

Niet moreel failliet

Met belangstelling en instemming las ik het commentaar Woorden van paus over kindermisbruik deugen, nu nog daden (25/2). Maar ik heb mij gestoord aan de volgende zin: „De Rooms-Katholieke Kerk is immers moreel failliet en verkeert in een diepe crisis”. Hier is naar mijn idee sprake van onverantwoorde en onwenselijke generalisatie. Er wordt ten onrechte gesuggereerd dat de meerderheid van de kerkelijke functionarissen en van de leden van lokale gemeenschappen van katholieken, zich in woord en gedrag kenmerken door de in het commentaar terecht zeer gelaakte opvattingen en gedragingen betreffende seksualiteit. En van de bewering dat de katholieke kerk moreel failliet is, gaat al gauw de suggestie uit dat dit voor meer levensterreinen het geval zou zijn. Wie kan dit staven?

Studie Nederlands

Do as the French ?

De bacheloropleiding Nederlands van de VU trekt slechts vijf eerstejaars en wordt daarom opgeheven. So what? Ik bedoel: Nou, en? Elders kunnen studenten nog wél aan de slag. Maar Floor Rusman ziet in het besluit van de VU het zoveelste bewijs van de teloorgang van onze moedertaal (Wel geld voor KLM, niet voor onze taal?, 27/2). In het centrum van Amsterdam – tja, Amsterdam – verdringt Engels het Nederlands. Rusman schrijft dat ze van de weeromstuit lijstjes van obscure Nederlandse woorden is gaan aanleggen. Een geweldig idee! Staat jeremiade er al in?

De eerste zin van het redactioneel commentaar over het besluit van de regering om de KLM te steunen luidt: When in France, do as the French. Ongetwijfeld tot ergernis van Rusman. Waarom niet: ‘Als je in Frankrijk bent, gedraag je dan als de Fransen’? En als het adagium per se in het Engels moet, doe het dan goed. When in France, do as the French do.Godspeed, Floor Rusman.