Baghouz

Aanval op laatste IS-bolwerk ingezet

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben vrijdagavond de aanval ingezet op de laatste enclave van terreurgroep Islamitische Staat, het Syrische Baghouz. Alle burgers zijn het dorp ontvlucht. „In Baghouz zitten nu alleen nog terroristen”, zei een woordvoerder van de SDF vrijdagavond tegen persbureau AP. Volgens de Syrische autoriteiten houden zich nog enkele honderden IS-strijders op in de kleine enclave langs de Eufraat. Als Baghouz wordt ingenomen, komt er een einde aan de vier jaar durende overheersing van IS in grote delen van Syrië en Irak.

De SDF, een door de Verenigde Staten gesteunde coalitie van Koerdische en Arabische rebellen, belegeren de IS-militanten in Baghouz al geruime tijd. Vorige maand legden de SDF hun operatie in het gebied tijdelijk stil om burgers te evacueren en gegijzelden te helpen. Alleen afgelopen week al ontvluchtten zeker 13.000 mensen het laatste stukje IS-grondgebied.

Opmerkelijk genoeg verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond al dat IS volledig uit Baghouz was verdreven. In december kondigde Trump aan de naar schatting tweeduizend Amerikaanse militairen in Syrië snel terug te zullen halen. (NRC)