Zorg

Minister: ‘Beperk keuzevrijheid zorg’

Foto Robin Utrecht/ANP

De marktwerking in de zorg is doorgeschoten en moet aan banden worden gelegd. Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag in een interview in het Algemeen Dagblad . Volgens De Jonge zorgt de marktwerking ervoor dat de zorg onbetaalbaar dreigt te worden. Keuzevrijheid voor patiënten bij het kiezen van zorgverlener maakt de organisatie van zorg duur. Nieuwe aanbieders melden zich in groten getale , wat leidt tot inefficiëntie bij met name de thuiszorg. De Jonge wil dat er per wijk nog maar één thuiszorgteam actief is, en dat betaling per uur wordt afgeschaft.

Het pleidooi van De Jonge is opvallend omdat de keuzevrijheid van patiënten voor de liberale regeringspartner VVD van groot belang is. Volgens De Jonge ziet echter iedereen dat er „urgentie” is om het systeem te veranderen. „Ook onze coalitiepartijen. [...] Anders houd je nog maar twee mogelijkheden over: verkleinen van het pakket of de eigen betalingen opschroeven. Beide opties ondermijnen de solidariteit.”