Willem II verslaat AZ met strafschoppen en bereikt bekerfinale

De Tilburgers bereiken voor het eerst in veertien jaar de bekerfinale, door AZ in de strafschoppenreeks te kloppen. De Alkmaarders misten vier penalty’s.

Willem II-speler Danilo Dankerlui in duel met twee AZ-spelers.
Willem II-speler Danilo Dankerlui in duel met twee AZ-spelers. Foto: ANP / VI Images

Willem II is de tegenstander van Ajax in de finale van de KNVB-beker. De Tilburgse ploeg versloeg AZ donderdag in de halve finale via strafschoppen: 2-1.
Na de reguliere speeltijd en verlenging was de stand 1-1.

Willem II-keeper Timon Wellenreuther groeide uit tot held van de avond, door de eerste drie strafschoppen van AZ te stoppen. Bij de thuisploeg schoten Freek Heerkens en Isak raak. Nadat AZ-spits Bjørn Johnsen in de vijfde beurt op de paal schoot, was de penaltyserie beslist.

Willem II-fans betraden vervolgens massaal het veld en vierden met de spelers dat de ploeg voor het eerst sinds 2005 weer in de finale van de beker staat.

Derde overwinning dit seizoen

Het was de derde keer dit seizoen dat Willem II won van de Alkmaarders (0-2 en 2-1). Hoewel de ploeg van John van den Brom dus wat goed te maken had, was daar in de openingsfase van de wedstrijd weinig van te merken. Na een afwachtende beginfase was het AZ dat op voorsprong kwam toen Calvin Stengs met een afstandsschot de score opende.

Na rust leek Willem II wat feller, maar de grootste kans werd wederom aan Alkmaarse zijde genoteerd. De gelijkmaker van Alexander Isak op aangeven van Pavlidis zorgde voor opluchting bij de Tilburgers, die onder aanmoediging van een vol stadion op zoek gingen naar de voorsprong. Die kwam niet: wel moest keeper Wellenreuther vlak voor het eindsignaal nog in actie komen bij schoten van Teun Koopmeiners en Oussama Idrissi.

Lees ook:Ajax speelt de Kuip nu wel stil

In de verlenging lag het tempo beduidend lager, met weinig kansen aan beide kanten. Drie minuten voor tijd ontsnapte AZ, toen invaller Kristofer Kristinsson de paal raakte.

Op 5 mei speelt Willem II de finale gespeeld in de Kuip tegen Ajax, dat woensdag met 3-0 won Feyenoord.