Willem II na penalty’s in bekerfinale tegen Ajax

KNVB-beker

Willem II heeft voor de eerste keer sinds 2005 de finale bereikt van het toernooi om de KNVB-beker. De Tilburgse ploeg won voor de derde keer dit seizoen van AZ. Voor eigen publiek versloeg Willem II de tegenstander uit Alkmaar na strafschoppen: 2-1. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 1-1.

Keeper Timon Wellenreuther was de gevierde man bij Willem II. De Duitser stopte de eerste drie strafschoppen van AZ. Na de misser van Bjørn Johnsen in de vijfde beurt (paal) was de serie beslist.

Willem II speelt in de finale tegen Ajax, dat woensdagavond bekerhouder Feyenoord in eigen stadion had uitgeschakeld (3-0). De eindstrijd is op 5 mei in de Rotterdamse Kuip. Willem II won de KNVB-beker in 1944 en 1963.

Voor een derde bekerfinale op rij was het optreden van AZ in Tilburg te mager. Willem II beschikte over meer wilskracht en veerkracht en kreeg in de penaltyserie de beloning. AZ verloor eerder dit seizoen twee keer van Willem II (0-2 en 2-1).

Na een afwachtende beginfase sloeg Calvin Stengs halverwege de eerste helft verrassend toe namens AZ. De vleugelspits speelde zich knap vrij en haalde van twintig meter doeltreffend uit: 0-1.

Mede door het tamme spel van AZ kon Willem II na rust de bezoekers onder druk zetten. De gelijkmaker van Alexander Isak in de 64ste minuut viel uit de eerste geslaagde Tilburgse aanval. Willem II bleef daarna de gevaarlijkste ploeg, maar doelpunten vielen er niet meer. (ANP)