Surfgedrag

Toezichthouder stelt onderzoek in naar privacyschendingen websites

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt een onderzoek in naar de naleving van privacyregels door honderden websites. De privacywaakhond kondigde dit aan na berichtgeving van de NOS dat zo’n 1.300 websites het surfgedrag van internetters volgen door cookies te plaatsen, zonder dat die daar toestemming voor hebben gegeven. Onder de overtreders zitten volgens de NOS veelbezochte websites van winkels en media, maar ook sites van scholen, zorginstellingen en zorgverzekeraars. Volgens de privacytoezichthouders overtreden heel veel sites mogelijk de wet. Sinds vorig jaar is er nieuwe privacywetgeving van kracht (AVG). De Autoriteit Persoonsgegevens zegt zich te hebben voorgenomen dit jaar strenger op te treden tegen websites die het niet zo nauw nemen met de privacy van bezoekers. (ANP)