Soedan

Bashir wijst vertrouweling aan als nieuwe partijleider

De Soedanese president Omar al-Bashir heeft de leiding van zijn Nationale Congrespartij overgedragen aan een vertrouweling, nadat duizenden Soedanezen al meer dan twee maanden demonstreren om een einde te maken aan Bashirs nu al ruim dertig jaar durende bewind. Bij de straatprotesten zijn al meer dan vijftig doden gevallen. Bashir raakt hiermee niet meteen zijn macht kwijt. De nieuwe partijleider, Ahmed Mohamed Haroun, werd vorige week benoemd tot vice-leider en wordt net als Bashir gezocht door het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de menselijkheid. Haroun was eerder minister onder Bashir en stuurde onder meer de militaire campagnes aan tegen de christelijke Zuid-Soedanezen en later tegen rebellengroepen in de regio Darfur. Vorige week kondigde Bashir de noodtoestand af en verving hij de gekozen gouverneurs van achttien deelstaten door militairen. Ook de regering stuurde hij naar huis en hij benoemde vertrouwelingen en prominente militairen tot vicepresident en hoofd van de militaire inlichtingendienst. (Reuters, AP)