Playback-App

TikTok schikt om illegaal verzamelen data kinderen

De muziek- en videoapp TikTok heeft een schikking getroffen van 5 miljoen euro met de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC. De app, voorheen bekend onder de naam Musical.ly, zou in de VS illegaal persoonlijke informatie van kinderen hebben verzameld. Met de app kunnen gebruikers video’s maken en delen waarin ze playbacken.

TikTok heeft geen toestemming gevraagd aan de ouders van kinderen die jonger zijn dan dertien jaar voor het verzamelen van gegevens, zoals namen en mailadressen. Dit is verplicht. In 2017 veranderde de app de voorwaarden waardoor kinderen onder de dertien de app niet mochten gebruiken, maar volgens de FTC was het niet moeilijk om filmpjes te vinden van jonge kinderen. Het gaat volgens de toezichthouder om de hoogste schikking ooit in een zaak die draait om de privacyschending van kinderen.

De app werd uitgebracht in 2014 en is wereldwijd 200 miljoen keer gedownload. Om te kunnen inloggen wordt gebruikers gevraagd om een mailadres, telefoonnummer, voor- en achternaam, foto en een korte biografie.

De FTC-uitspraak is gebaseerd op Amerikaanse wetgeving. In Nederland mogen apps geen gegevens verzamelen van kinderen onder de zestien jaar zonder toestemming van de ouders, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. (NRC)