NoordSchoolpanden worden gesloopt voor een supermarkt en woningen

Door Lucette Mascini

De gemeente verkoopt de voormalige schoolgebouwen tussen de 2e en 3e Pijnackerstraat aan projectontwikkelaar Kikx. Die wil er een supermarkt bouwen met daarbovenop tien woningen, met een huur tot circa 1000 euro per maand. De historische gevels blijven staan maar tussen de gevels komt een platte doos met een oppervlakte van 1645 vierkante meter.

Hoewel de huizenmarkt in Rotterdam hoogtijdagen beleeft verliest de gemeente een half miljoen euro op de verkoop. Kikx koopt de locatie voor 1 miljoen euro, zo blijkt uit een brief aan de gemeenteraad, maar de kosten voor de gemeente – slopen, de grond bouwrijp maken en gevels behouden – zijn 1,5 miljoen euro.

De verkoop van de panden van de Prinsessenschool en Peppelschool past in het beleid van de gemeente om maatschappelijk vastgoed af te stoten. Het verlies wordt grotendeels betaald uit het Investeringsfonds Rotterdam, dat is ontstaan uit de verkoop van afvalverwerker AVR. Die leverde de gemeente in 2005 ongeveer een miljard euro op. Dat fonds is bedoeld voor de financiering van initiatieven waar inwoners van Rotterdam baat bij hebben, zoals bijvoorbeeld de voetgangersbrug naar Katendrecht.

In dit geval wordt het geld besteed aan behoud van het vooroorlogse straatbeeld in Rotterdam-Noord, aldus een woordvoerder van de gemeente. Zonder deze bijdrage is het renoveren van de gevels volgens hem niet betaalbaar. Architect en lid van de wijkraad Oude Noorden, Raymond van den Broek, betreurt dat er opnieuw waardevolle gebouwen uit de negentiende eeuw in het Oude Noorden verloren gaan door deze sloop. Terwijl de cultuurhistorische waarde ervan volgens eerdere afspraken met de gemeente de leidraad zou moeten zijn. „De scholen zijn van een betere kwaliteit dan veel andere gebouwen, die met goedkopere materialen snel uit de grond gestampt zijn.”

Bewoners van het Oude Noorden klagen vooral over het feit dat ze laat geïnformeerd zijn over de komst van de supermarkt, een Jumbo. Volgens directeur Bart van Sliedregt van Kikx Development dateren de plannen al van 2013. De supermarktketen Jumbo had toen al laten weten interesse te hebben. De ingang van de supermarkt komt op de Zwartjanstraat, een winkelstraat in het Oude Noorden die al jaren kampt met tanende bezoekersaantallen en leegstand. De supermarkt moet meer publiek trekken. „Dat de winkelstaat weer zo druk wordt als vroeger, is een illusie”, zegt Van Sliedregt, die zelf in de buurt opgroeide. „Mensen kopen meer via internet. Je zult winkels moeten ombouwen naar woningen. De panden hebben daar hele diepe tuinen, je kunt daar prima wonen.”