Nederland schippert tussen Venezuela en de VS

'Humanitaire Hub'

De VS prijzen Nederland voor het ter beschikking stellen van Curaçao als humanitaire ‘hub’ voor Venezuela. Tijdens een woensdag door UvA-studenten georganiseerd debat zei VS-ambassadeur Pete Hoekstra dat dit laat zien dat Den Haag en Washington „grote vrienden” zijn. „Venezuela is momenteel een van de grootste crises, en wie trekken daar samen op? De Amerikanen en Nederlanders doen dat.”

Recentelijk was Hoekstra vooral in het nieuws met flinke kritiek op Nederland. Ook in Amsterdam herhaalde hij die: dat Nederland de in NAVO-verband beloofde investeringen in defensie niet doet. Dat het door verkeerde beleidskeuzes te afhankelijk van Russisch gas dreigt te worden. Maar over de samenwerking op Curaçao niets dan goeds.

Het kabinet is graag ter wille. Venezuela is door de nabijheid van Curaçao een belangrijk buurland en de humanitaire crisis is volgens het World Food Program enorm: tussen de 12 en 20 miljoen Venezolanen hebben voedselhulp nodig. Momenteel wordt een verdrag uitonderhandeld over het gebruik van de hub. Daarna kunnen de eerste hulpgoederen van USAID worden ingevlogen. De VS betalen volgens ingewijden de volledige rekening.

Ook Nederland erkent zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó. Maar terwijl Washington niet meer met zittend president Nicolás Maduro praat, is Den Haag daartoe nog wel bereid. Nederland vindt dat de noodhulp niet van Curaçao naar Venezuela kan zonder toestemming van Maduro. Nederland benadrukt ook dat de hub gebruikt mag worden door iedereen, inclusief, als die daarom zouden vragen, de Verenigde Naties en het Rode Kruis.

In de Tweede Kamer zijn er zorgen dat Nederland een militair avontuur in wordt gerommeld. President Trump zegt tot nu toe dat „alle opties” op tafel liggen, inclusief militair ingrijpen. Hoekstra herhaalde dat, maar hij zei ook dat de VS geen goede ervaringen hebben in Irak, Syrië en Libië. „Het omverwerpen van sommige van die regeringen is niet zo moeilijk, maar een land opbouwen vergt vervolgens een enorme inspanning.” Hoe dan ook: in het verdrag over de hub staat nadrukkelijk dat deze alleen bestemd is voor civiele doeleinden.