Muziek

Dirigent en componist André Previn overleden

De Duits-Amerikaanse dirigent en componist André Previn is donderdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn manager aan The New York Times. Previn hield zich bezig met zowel jazz als klassieke muziek, schreef soundtracks voor films en voerde als gastdirigent onder meer het Concertgebouworkest aan. Het grote publiek leerde hem vooral kennen als viervoudig Oscarwinnaar. Hij kreeg de prijs in 1958, 1959, 1963 en 1964, voor zijn werk in films als Gigi en My Fair Lady . In 1961 kreeg Previn drie persoonlijke Oscarnominaties tegelijk, nog altijd een record. Hij won ook tien Grammy’s. Previn was vijf keer getrouwd, onder meer met actrice Mia Farrow. Het paar adopteerde drie kinderen, onder wie de Zuid-Koreaanse Soon-yi Previn, de huidige echtgenote van regisseur Woody Allen. (NRC)