Is dit nieuws?

Is dit nieuws?

Bericht: Provincies halen doelen windmolens niet
Brengen we niet omdat: Geen trendbreuk

Toelichting: Op dat de meeste provincies de afgesproken windmolen-doelen van 2020 naar verwachting niet gaan halen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de afgelopen jaren al vaker de voortgang van de provincies onderzocht. Net als in voorgaande jaren lukt het veel provincies ook dit jaar niet om op koers te komen voor het behalen van de doelen – dus sprake van een trendbreuk is er niet. Het zou opmerkelijker zijn als de provincies het nu wél halen. Daarom brengen we op dit moment geen nieuwsbericht over deze tussenstand.

Dezelfde conclusie werd ook in 2017 al getrokken: Wind is voor Zuid-Holland nu een besmette term

Bericht: Eén op de zes tandartsen is buitenlander
Brengen we niet omdat: Cijfers zijn bekend

Toelichting: Van alle tandartsen in Nederland is 17 procent in het buitenland opgeleid. Dat schrijft dagblad Trouw maandag. Het gaat om een stijging in vergelijking met het jaar 2001, toen zo'n 5 procent van de tandartsen niet in Nederland had gestudeerd. Begin vorige maand bracht nieuwssite NU.nl een vergelijkbaar bericht.

Navraag bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) leert dat de instantie de cijfers voor de media verzamelde, nadat berichten in regionale media waren verschenen over het aantal in het buitenland opgeleide tandartsen. "Het is een fenomeen dat al jaren speelt. De cijfers van NU.nl en Trouw zijn dezelfde", zegt een woordvoerder van de KNMT.

De woordvoerder legt uit: "Er zijn drie opleidingen in Nederland: in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. In de steden daaromheen gaat het goed, maar in andere provincies is zeker een tekort aan tandartsen. Daar zijn praktijken ingesprongen door tandartsen uit het buitenland aan te trekken." In een reportage die afgelopen zomer in NRC verscheen, dient Zeeland als goed voorbeeld: daar werken inmiddels veel Spaanse tandartsen. In het artikel staat verder: "1.500 op de ruim 9.000 tandartsen in Nederland komen inmiddels van over de grens". Hetzelfde cijfer als nu wordt genoemd.

Bericht: NS wil test doen met duurdere kaartjes in de spits

Brengen we niet omdat: Voorbarige berichtgeving

Toelichting: Op de website treinreiziger.nl zei commercieel directeur van NS Tjalling Smit vrijdag dat het spoorbedrijf een proef overweegt met duurdere treinkaartjes in de spits. Dat moet helpen de spitstreinen minder vol te maken. Verschillende media berichtten over de uitspraken van Smit, met koppen als "NS wil reizen in de spits duurder maken".

Voorlopig is het echter nog niet zo ver. Een NS-woordvoerder bevestigt tegen NRC wat hij ook al tegen treinreiziger.nl zei: het is nog onzeker of er wel een proef komt. En áls NS zo’n test gaat uitvoeren, is niet gezegd dat dit ook met verhoogde ticketprijzen in de spits zal zijn. NS kan er ook voor kiezen andere methodes uit te proberen, zoals het uitdelen van kortingsbonnen voor koffie aan reizigers die een drukke trein overslaan.

Komende zomer besluit NS of het een proef gaat uitvoeren – en zo ja: wat die gaat inhouden. Voor die tijd gaat het bedrijf nog in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zodra NS met een officiële aankondiging komt, vermelden we dat uiteraard.

Nieuw blog

Lees hier het vorige Is dit nieuws?-blog terug.