Pakistan laat gevangen genomen Indiase luchtmachtpiloot vrij

Vrijdag wordt ook het vliegverkeer van en naar Pakistan weer stapsgewijs geopend. In het door India gecontroleerde deel van Kashmir is een grote “veiligheidsoperatie” gehouden.

Mensen zijn per motor naar de plek gekomen waar de piloot van de Indiase luchtmacht werd vrijgelaten.
Mensen zijn per motor naar de plek gekomen waar de piloot van de Indiase luchtmacht werd vrijgelaten. Foto Danish Siddiqui/Reuters

Pakistan heeft vrijdag een gevangen genomen piloot van de Indiase luchtmacht vrijgelaten. De man werd bij de grens tussen de twee landen overgedragen aan India, meldt persbureau Reuters. Vrijdagmiddag hadden zich al tal van belangstellenden bij de grensovergang verzameld om getuige te zijn van de vrijlating, die is bedoeld om de deze week opgelopen spanning tussen India en Pakistan enigszins te verlichten.

Piloot Abhinandan Varthaman werd woensdag opgepakt. Zijn gevechtsvliegtuig was op Pakistaans grondgebied neergestort, tijdens een week waarin spanningen tussen de twee landen over de regio Kashmir escaleerden. Sindsdien vroegen betogers uit India om zijn vrijlating.

Luchtruim

Ook het Pakistaanse luchtruim, dat werd gesloten tijdens de luchtaanvallen van India deze week, wordt vrijdag weer stap voor stap geopend. Internationaal luchtverkeer zal via speciale routes over Kashmir worden geleid, melden internationale persbureaus op basis van verklaringen door Pakistaanse luchthavens.

Lees ook: India niet onder de indruk van handreiking Pakistan

Het Pakistaanse parlement heeft het eigen leger geprezen vanwege de afgemeten reactie op de Indiase luchtaanvallen deze week. Doelwit van die militaire acties was volgens India een “terroristisch kamp” net over de grens.

Intussen heeft premier Narendra Modi beloofd dat het Indiase leger hard zal blijven optreden tegen militante groeperingen die in het door India gecontroleerde gedeelte van Kashmir actief zijn. De Indiase overheid heeft daarom ook de populaire partij Jama’at-e-Islami (JeI) in de ban gedaan in de provincie Jammu en Kashmir. In onder meer de stad Srinagar hebben vrijdag grote politieacties plaatsgevonden, er zijn zo’n vierhonderd “activisten en militanten” opgepakt, volgens persbureau AP.