Gas

Gasunie keert lager dividend uit aan Nederlandse staat

De Gasunie heeft vorig jaar meer geld moeten uitgeven aan stikstof om niet-Gronings aardgas geschikt te maken voor gebruik door Nederlandse huishoudens. Mede daardoor keert de netbeheerder minder dividend uit aan de Nederlandse staat. Naast hogere stikstofkosten, moest het bedrijf ook meer geld opzij zetten voor klanten die hun rekening mogelijk niet kunnen betalen. De overheid, enig aandeelhouder van de onderneming, krijgt 228 miljoen euro uitgekeerd. In 2017 was dit nog 362 miljoen. De nettowinst van Gasunie viel in 2018 met 325 miljoen euro overigens wel hoger uit dan het jaar ervoor, vooral door een belastingmeevaller. Gas voor de Nederlandse markt komt vaker van buiten Groningen. Het kabinet dringt de winning in die provincie terug en staakt die in 2030 volledig. (ANP)