Opinie

De bijenkorven van de nacht

Het nachtleven in een stad is onmisbaar voor zijn inwoners en zijn bezoekers. Mensen kijken over hun eigen grenzen heen in de nacht, op zoek naar zichzelf. Het zijn juist deze creatieven die hebben bijgedragen aan de renaissance van Rotterdam, en het gemeentebestuur zou zich dat moeten realiseren en met hen mee moeten werken, vindt Tjeerd Hendriks.

Illustratie Rik van Schagen
Illustratie Rik van Schagen

Jaren geleden werd ik verliefd op Rotterdam. De stad was rauw en ongepolijst maar barstte van het lef. Over het algemeen had het een slechte naam, zeker in Nederland, want Nederlanders houden niet zo erg van dingen die anders zijn. Maar voor de mensen die zich daar niet door lieten tegenhouden waren er prachtige parels te ontdekken. Toeristen waren er toen nog niet veel, maar in de nacht vulde de stad zich en beleefde de stad hoogtijdagen.

Meisjes klommen uit het raam en pakte de laatste bus uit de Hoeksche Waard om zich te kunnen verbazen over het spektakel van NOW&WOW. Jongens pakte de laatste treinen uit de Drechtsteden naar Rotterdam om zich in de vroegere Bioscoop Corso te laten verrassen door nieuwe muziek. Op deze plekken maakten ze kennis met mode, dans, kunst en mensen van andere voorkeur of kleur en daardoor vooral met zichzelf.

In de laatste 10 jaar is het aantal club in Rotterdam gehalveerd. Er zijn steeds minder plekken om in de nacht het licht te zien, samen te komen om te dansen, je leven te vieren, je werk los te laten en jezelf te vinden. Het jongste slachtoffer lijkt de Maatschappij voor Volksgeluk te worden, bekend van BAR. Ooit begonnen zij op de Kruiskade met mij achter de bar en hipsters (eerste lichting) die met senioren bingo speelde. En later maakten ze op de Schiekade een plek waar alle muziekstromingen een eigen nacht vonden en waar mensen hun hokjes overstegen.

Renaissance van Rotterdam

Inmiddels is de oude nacht-generatie best goed terecht gekomen. Juist deze generatie heeft de laatste jaren bijgedragen aan de renaissance van Rotterdam. Deze generatie heeft inhoud kunnen geven aan, en vooral tussen de grote eyecatchers als de Markthal, het nieuwe Centraal Station en De Rotterdam. Veel van hen zijn de smaakmakers van de stad en de ondernemers die de stad op de beroemde lijstjes hebben gezet.

De stad heeft haar eigen ecosysteem en de mensen die in de nacht de stad kleur en inhoud geven zijn daar een essentieel onderdeel van. Net als in de natuur is iedere diersoort van levensbelang voor de rest van het systeem. Wakker liggen van een mug vind niemand fijn, maar we weten dat zonder deze kleine zoemers de bloemetjes en bijtjes uiteindelijk ook zullen verdwijnen. Het nachtleven vormt een bijenkorf waar het volk zijn geluk vind en het door de stad verspreidt als het stuifmeel van de bloemen. Ik kan niet wachten tot deze bloemen weer opbloeien en de stad kleur geven.

Lees ook:Ken je die van die club in M4H

Rotterdam wil vooraan staan met een goed vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven. Met een haven die uit de stad drijft is men op zoek naar nieuwe motoren voor de economie. Voor beide is een diverse evenementen-kalender en een bruisend nachtleven een klein, maar essentieel onderdeel. Bedrijven zijn altijd opzoek naar jonge, talentvolle werknemers. Jonge, hardwerkende mensen willen wonen in een stad waar je, na 60 uur knallen voor de baas, het avontuur kan vinden. Work hard, play hard. Deze bezige bijtjes trekken naar de knipperende lichten van de nacht. Om zich na jaren te ontpoppen tot bekwame bakfietschauffeurs. En ook een bakfiets-bestuurder waagt zich van tijd tot tijd nog wel eens aan het nachtelijke avontuur.

Poor but sexy

Het pluche van de stad vergelijkt zich graag met grote internationale steden, waarbij Berlijn het cliché is. Rotterdam moet geen Berlijn worden, maar vooral weer zichzelf. Toch zijn er dingen die we kunnen leren van die stad, waar opkomende bedrijven over elkaar heen vallen om er zich te vestigen. Het keerpunt voor Berlijn was toen het stadsbestuur zich realiseerde dat ze geen rijke, opgeruimde, nette stad waren. En dat dat juist hun kracht was. Ze moesten toegeven; wij zijn arm, poor but sexy. Mede vanwege het internationaal beroemde nachtleven trekt de stad jaarlijks 12 miljoen bezoekers. In 2018 zorgde het nachtleven van Berlijn voor een bijdrage van 1,500,000,000 euro aan de lokale economie.

Zonder de nacht geen dag, het is tijd dat we dat in zien. Maatschappij voor Volksgeluk kan een drijvende kracht worden in het Vierhavengebied. Ik hoop dat de bestuurders en beleidsmakers de komende weken een oplossing vinden om dit plan toch doorgang te laten vinden. Dit is het begin, daarna moeten ze ingaan op de uitnodiging van de makers van de nacht om te het nachtleven uit de discodip te halen. Rotterdam moet een aantrekkelijke stad blijven, voor iedereen, elk moment van de dag.

Tjeerd Hendriks , initiatiefnemer van Groos