‘Darmkankergroei neemt af door sporten’

Een persbericht brengt als nieuws dat sporten het leven van mensen met kanker verlengt, terwijl dat allang bekend is.

Foto Getty Images

Wie na de hoopvolle kop ‘Darmkankergroei neemt af door sporten’ doorleest in het persbericht van het Journal of Physiology , komt er langzaam achter dat het onderzoek waar het persbericht over schrijft helemaal niet over kankergroei in darmen van echte mensen gaat. Gemeten is dat darmkankercellen in een glazen laboratoriumschaaltje minder snel delen als ze moeten groeien op bloed van redelijk herstelde darmkankerpatiënten die net flink hebben gesport.

Iedere journalist houdt van koppen die het randje van de waarheid opzoeken. Maar dit ging te ver.

Het persbericht bouwt geleidelijk af naar een teleurstellend gevoel. Na de ‘darmkankergroei’ in de kop gaat het in de eerste alinea al om de verminderde groei van ‘darmkankercellen’ na een korte, intensieve intervaltraining.

Stofjes in sportersbloed

In de derde alinea van het persbericht wordt nog gesteld dat „sporten kan bijdragen aan het gevecht tegen kanker”.

In de vierde alinea komt op de proppen dat er bloed werd afgenomen en dat de onderzoekers speuren naar kankergroeiremmende stofjes in sportersbloed.

Pas de vijfde alinea maakt duidelijk dat darmkankerpatiënten niets aan dit onderzoek hebben: darmkankercellen in het laboratorium groeien heel anders dan in het menselijk lichaam.”

De onderzoekers, blijkt uit hun artikel dat deze week gepubliceerd is, zijn uitsluitend geïnteresseerd in gedetailleerde mechanismen van groeiremming. Dat sporten in echte mensen kankergroei remt, wisten zij allang. „Meer lichaamsbeweging gaat samen met een duidelijke afname in sterfte van mensen die darmkanker hebben gehad”, is de eerste zin van hun artikel. Het persbericht brengt dat vreemd genoeg als nieuws. Echt waar, maar oud nieuws.

Lees de column van Jeroen Geurts van 20 oktober 2017: Mooi, die screening op darmkanker