Corruptie

‘Strukton betaalde tientallen miljoenen aan halfbroer van Saoedische koning’

Bouwbedrijf Strukton heeft tientallen miljoenen euro’s betaald aan een halfbroer van de Saoedische koning om te mogen meebouwen aan een nieuwe metrolijn in hoofdstad Riad. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op basis van bronnen met kennis van de contracten. Op 15 februari viel de fiscale opsporingsdienst FIOD binnen op het hoofdkantoor van Strukton in Utrecht. De dienst doet onderzoek naar mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte bij het binnenhalen van de bouwopdracht. Om de metro te mogen bouwen, zou Strukton via een tussenpersoon 2 procent van de aanneemsom van 1 miljard euro hebben betaald aan de inmiddels overleden prins Mishaal bin Abdulaziz al Saoed. Hij zou in feite de aandeelhouder zijn geweest van het bedrijf dat fungeerde als tussenpersoon. Gerard Sanderink, bestuursvoorzitter van Strukton, zegt in een reactie in het FD dat er geen sprake is geweest van steekpenningen om de opdracht binnen te halen. „Het project is gegund op basis van de laagste prijs.” Het onderzoek naar valsheid in geschrifte zou zich concentreren op een verzekering die Strukton afsloot in verband met het Saoedische bouwproject. (NRC)