Baanwielrenners Wild en Van Schip veroveren goud op WK

Jan-Willem van Schip won op de puntenkoers, Kirsten Wild op het omnium. Het Nederlandse team heeft inmiddels vier gouden medailles binnengehaald dit WK.

Kirsten Wild viert haar overwinning. Vorig jaar pakte zij ook goud op het omnium.
Kirsten Wild viert haar overwinning. Vorig jaar pakte zij ook goud op het omnium. Foto Kacper Pempel/ Reuters

De Nederlandse baanwielrenner Kirsten Wild heeft vrijdagavond goud gewonnen in het Poolse Pruszkow op het omnium, de vierkamp. Eerder op de avond werd landgenoot Jan-Willem van Schip al de winnaar van de puntenkoers.

De 36-jarige Wild prolongeerde haar wereldtitel in de allroundwedstrijd met de onderdelen scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers. Na het eerste onderdeel stond de Almelose vierde. Vervolgens knokte ze zich bij elk onderdeel een plaatsje omhoog, zodat ze de puntenkoers uiteindelijk met goud afsloot. Zo wist ze haar Italiaanse concurrent Letizia Paternoster met een puntentotaal van 117 twee punten voor te blijven.

De 24-jarige Jan-Willem van Schip kwam bij de mannen tijdens de puntenkoers al vroeg vooraan te rijden en pakte de titel uiteindelijk met een grote voorsprong. Van Schip sloot de 160 ronden en 40 kilometer lange puntenkoers af met 104 punten. Dat waren er 28 meer dan de nummer twee, de Spanjaard Sébastian Mora, en 37 meer dan de nummer drie, Mark Downey uit Ierland.

De medailles betekenen de derde en vierde gouden plak van het kampioenschap voor de Nederlandse ploeg. Donderdag won Matthijs Büchli de keirin, woensdag werden de Nederlandse mannen wereldkampioen op de teamsprint.

Puntenkoers

Bij de puntenkoers verzamelen de renners punten bij tussensprints, en bij de eindsprint aan de finish. Doordat Van Schip al vroeg in de wedstrijd samen met een paar andere renners wegreed van de grote groep, kon hij zijn puntentotaal snel uitbreiden.

Van Schip was dan ook zeer tevreden met zijn race. “Ongelofeloos, echt heel sick, heel vet”, zei hij tegen de NOS. “Normaal voel ik me altijd helemaal kut voor een wedstrijd, maar ik voelde me veel te goed. Dus daardoor was ik wel zenuwachtig. Maar toen ik eenmaal op de fiets zat en er tempo werd gemaakt dacht ik: ik ben goed vandaag.”

Vorig jaar, bij de WK in Nederland, greep Van Schip het zilver op de puntenkoers. Hij werd toen ook tweede op het omnium. Zaterdag komt de Schalkwijker in Pruszkow ook nog uit op dat onderdeel.