André Previn (89) overleden

Dirigent / Componist

André Previn in 1984
André Previn in 1984 Foto AP

In zijn huis op Manhattan is donderdag de Duits-Amerikaanse dirigent, pianist en componist André Previn overleden. Hij werd 89. Previn was veelzijdig actief: in zowel jazz als klassiek en als extreem succesvol componist van filmmuziek. Vier Oscars won hij, voor de soundtracks van o.a. Gigi en My Fair Lady . In 1961 sleepte Previn zelfs drie persoonlijke Oscar-nominaties tegelijk in de wacht – nog altijd een record. Hij won ook tien Grammy’s.

Previn werd in 1929 in Berlijn geboren. Eind jaren dertig vluchtte hij met zijn Joodse familie voor de nazi’s en belandde via Parijs in Los Angeles. Previn was een muzikaal wonderkind, en ontwikkelde zich breed. Eind jaren zestig begeleidde hij Ella Fitzgerald, maar werd ook chef-dirigent van het London Symphony Orchestra. „Ik heb mezelf nooit jazzmuzikant gevoeld”, zei hij zelf.

Previns privéleven was onstuimig. Hij was vijf keer getrouwd, onder anderen met actrice Mia Farrow, de ex-vrouw van Frank Sinatra. Met haar adopteerde hij drie kinderen, onder wie Soon-yi Previn, die later in het nieuws kwam door haar relatie met Woody Allen, die haar stiefvader werd toen Farrow na haar scheiding van Previn zijn partner werd.

In zijn latere jaren schreef Previn onder meer opera’s en vioolconcerten voor zijn vijfde vrouw, violiste Anne-Sophie Mutter. Dat hij nog altijd vooral bekend stond om zijn werk in Hollywood, verbaasde hem. ,,Ik heb al zo lang niks anders gedaan dan klassieke muziek”, zei hij in 1991. „Er bestaat zoiets als een uiterste houdbaarheidsdatum.”