ABP keerde drie miljoen aan onterechte pensioenen uit

Ongeveer 700 deelnemers van het fonds moeten geld terugbetalen. De hoogte van het terug te betalen bedrag verschilt per persoon.

Foto Marcel van Hoorn/ANP

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat ongeveer drie miljoen euro aan onterecht uitgekeerd pensioen terughalen bij ongeveer zevenhonderd Nederlanders. Dat meldt tv-programma Meldpunt van omroep MAX vrijdag. De gepensioneerden in kwestie ontvingen gedurende een periode van ongeveer vier jaar onterecht partnertoeslag.

Welk bedrag de zevenhonderd deelnemers moeten terugbetalen aan het ABP, verschilt per persoon. In sommige gevallen gaat het om duizenden euro’s, zegt het fonds voor ambtenaren en onderwijzers.

Lees ook: Kabinet gaat opnieuw in gesprek over pensioenakkoord

Te veel geld

De drie miljoen belandde onterecht bij de gepensioneerden doordat inkomensgegevens uit de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over 2014 en 2015 niet werden meegewogen bij het bepalen van de pensioenhoogte. Gepensioneerden konden voorheen partnertoeslag krijgen wanneer hun partner nog geen 65 was en niet te veel verdiende. Het SVB houdt zulke gegevens bij.

Vorig jaar gaf de SVB de persoonsinformatie alsnog aan het ABP door. Daaruit concludeert het pensioenfonds nu dat honderden mensen onterecht te veel geld hebben gekregen. Het fonds hoopt de drie miljoen binnen 72 maanden terug te hebben.

In februari vorderde het ABP bij sommige mensen al geld terug. Het fonds biedt daar nu excuses voor aan omdat gedupeerden door die beslissing zijn “overvallen”. Achteraf zeiden sommige pensioenspaarders volgens het ABP dat ze hun maandelijkse pensioenuitkering wel erg hoog vonden. “Maar omdat het ABP geen correctie doorvoerde, hebben zij verder geen actie ondernomen”, aldus een woordvoerder.