Zet eens luchtzuiverende planten in je woon- en werkkamer

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Werkruimtes vol planten. Hippe koffiebarretjes met een plantenmuur. Cadeauwinkels die planten verkopen met op de bladen stickers waarop staat: ‘30 m2 clean air’.

Een Scandinavisch interieur met een tropisch plantje is hip, maar wat doet zo’n plant nou eigenlijk?

Meer dan je denkt. Zo adverteert het bedrijfje Ogreen sinds een tijdje met ‘Clean Machines’, luchtzuiverende planten die chemische stoffen uit de lucht verwijderen. „Deze planten hebben een positief effect op de productiviteit en creativiteit, verbeteren de concentratie en zorgen ze voor minder stress”, aldus de site van Ogreen. Ook Jørn Viumdal, een werktuigbouwkundig ingenieur uit Noorwegen, houdt in zijn boek Skogluft een vurig pleidooi voor de plant. We lijden aan ‘natuurgemis’, aldus Viumdal, en aangezien er steeds meer mensen in steden wonen – in 2050 woont 70 procent van de wereldbevolking in stedelijke omgevingen, aldus de VN – moeten we dus zelf de ideale plant in huis halen. Volgens Viumdal hebben we het meeste baat bij de Epipremnun aureum (Drakenklimop). Zijn tip: plaats zo’n twintig stuks van deze plant in de woon- of werkkamer en je zult volgens hem al snel merken: de weerstand gaat omhoog en het stressniveau omlaag.

Groot respect voor groen

Mensen gedragen zich misschien alsof de aarde speciaal voor hen is bedoeld, maar de plant is de baas, schrijft ook bioloog Arjen Mulder in zijn nieuwe boek Vanuit de plant gezien. Hierin legt hij uit waarom wij groot respect moeten hebben voor al dat groen op onze planeet: „De plant is het enige wezen op aarde dat haar voedsel in haar eigen lichaam maakt. Alle anderen eten en verteren alleen maar wat ze buiten zich vinden en zijn geheel afhankelijk van wat de planten presteren, zowel voor hun voeding als hun zuurstof. Als vandaag alle planten zouden sterven, gingen morgen alle dieren dood en aten overmorgen de resterende mensen elkaar op.”

Lees ook: Zo lok je de vlinders en insecten je tuin in

Het is dus slim om de plant in huis te halen. Niet alleen goed voor de gezondheid, maar door planten te verzorgen en te observeren, ontspruit er in ons stoffige stadsbrein misschien ook weer wat liefde en begrip voor onze planeet. Of zoals Mulder het samenvat: „Denk na met de nuchterheid van een plant. Dan is de aanpak van de klimaatopwarming en de massa-extinctie niet moeilijk te raden. Samenwerken is de methode, elkaar de ruimte gunnen de uitkomst.”