VN: leger Israël pleegde mogelijk oorlogsmisdaden bij protesten Gazastrook

Tijdens de protesten aan de Gazastrook vorig jaar werden Palestijnse demonstranten doodgeschoten door het Israëlische leger.

Palestijnse demonstranten rennen weg voor een aanval met traangas in mei 2018.
Palestijnse demonstranten rennen weg voor een aanval met traangas in mei 2018. Foto Mohammed Abed/AFP

Het Israëlische leger heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid bij zijn optreden tegen demonstrerende Palestijnen in de Gazastrook vorig jaar. Dat concludeert een onafhankelijke onderzoekscommissie van de Verenigde Naties donderdag in een rapport. Bij de protesten, die in maart 2018 begonnen, schoten Israëlische veiligheidstroepen met scherp op Palestijnse demonstranten. Daarbij kwamen 183 Palestijnen om het leven.

De onderzoekscommissie schrijft in het rapport “gegronde redenen” te hebben om ervan uit te gaan dat Israëlische soldaten mensenrechtenschendingen hebben begaan. “Sommige van die schendingen zijn mogelijk oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensenlijkheid”, aldus de Argentijnse commissievoorzitter Santiago Canton. “Israël moet dit onmiddelijk gaan onderzoeken.”

Onder de doden waren 35 kinderen. Ook kwamen drie hulpverleners en twee journalisten om het leven. “Israëlische veiligheidstroepen hebben Palestijnse demonstranten gedood en verminkt die geen directe bedreiging vormden.” Dit valt niet te rechtvaardigen, aldus de onderzoekers.

Israël verdedigde het harde optreden vorig jaar door te benadrukken dat het leger de betogers moest weghouden van de grens om Israëlische burgers te beschermen. Ook zagen ze de demonstraties als “provocatie” van de zijde van Hamas.

Lees ook: De moeders van Gaza zijn bang

De commissie zegt te beschikken over vertrouwelijke informatie over de militairen die zij verantwoordelijk houden voor het dodelijk optreden. Zij dragen deze informatie over aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zodat er kan worden nagedacht over juridische stappen.

‘Absurd’

Israël heeft de conclusies van de commissie donderdag verworpen en noemde het onderzoek een “theater van absurditeit”. De minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz zei in een verklaring: “Niemand kan Israël het recht op zelfverdediging ontzeggen en we hebben de verplichting om onze burgers en grenzen te verdedigen tegen gewelddadige aanvallen.”

De Palestijnen probeerden vorig jaar tijdens de ‘Grote Mars van de Terugkeer’ terug te keren naar de dorpen en steden van hun ouders en grootouders. Dit in aanloop naar de herdenking van de dag dat de Palestijnen in 1948 in de oorlog tussen het net opgerichte Israël en de Arabische buurlanden, moesten vluchten. Al op de eerste dag liepen de demonstraties uit op een gewelddadige confrontatie met het Israëlische leger.