Geen akkoord op top Trump en Kim Jong-un

De top werd eerder afgebroken dan verwacht. Volgens Trump was het breekpunt de Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea.

Donald Trump licht toe waarom de onderhandelingen met Noord-Korea vroegtijdig zijn beëindigd.
Donald Trump licht toe waarom de onderhandelingen met Noord-Korea vroegtijdig zijn beëindigd. Foto Leah Millis/Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn deze donderdag niet tot een akkoord gekomen. Dat heeft Trump laten weten op een persconferentie. “Het was verstandiger om te stoppen en we zien wel wat er gebeurt.”

De onderhandelingen liepen volgens Trump spaak toen Noord-Korea vroeg alle sancties tegen het land op te heffen. “Dat konden we niet doen”, zei de president. “We hebben een sterke band, er waren wat opties, maar daar hebben we niet voor gekozen.” Hoewel het “productieve en interessante dagen” waren, moet je volgens Trump soms weglopen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo noemde de onderhandelingen “complex”. “We hebben veel vooruitgang geboekt maar helaas geen akkoord gesloten.” Trump benadrukte verder dat Kim Jong-un bij de vorige ontmoeting beloofde geen kernproeven meer te doen. “Ik geloof hem en vertrouw hem op zijn woord.”

De twee leiders zouden donderdag samen een akkoord tekenen als afsluiting van de top in Vietnam. De afsluitende persconferentie werd plotseling vervroegd en de twee leiders verschenen niet in de zaal waar ze samen zouden lunchen.

‘We hebben geen haast’

Eerder op de dag had Trump al benadrukt vooral “geen haast” te hebben met de onderhandelingen over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. “We willen gewoon de juiste deal sluiten.” Hij zei dat een akkoord niet binnen een dag gesloten is. “Uiteindelijk tekenen we een overeenkomst die heel goed is voor Kim, en voor ons.” Kim Jong-un zei bereid te zijn tot denuclearisering. “Als ik niet bereid was om dat te doen, zat ik hier nu niet.”

Twitter avatar StateDept Department of State President @realDonaldTrump and @StateDept @SecPompeo sits with Kim Jong Un, Chairman of the State Affairs Commission of the Democratic People’s Republic of Korea for a second day of talks in Hanoi, Vietnam. #HanoiSummit https://t.co/TJiNmdAHFm