TikTok schikt om illegaal verzamelen gegevens van kinderen

Met de app, voorheen bekend onder de naam Musical.ly, kunnen gebruikers korte video’s maken en delen waarin ze playbacken op een liedje.

Met de app TikTok kunnen gebruikers korte filmpjes maken en delen waarin ze playbacken op een zelfgekozen liedje.
Met de app TikTok kunnen gebruikers korte filmpjes maken en delen waarin ze playbacken op een zelfgekozen liedje. Foto Jessica Hill/AP

De muziek- en videoapp TikTok heeft een schikking getroffen van 5,7 miljoen dollar (5 miljoen euro) met de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC. De app, voorheen bekend onder de naam Musical.ly, zou in de Verenigde Staten illegaal persoonlijke informatie van kinderen hebben verzameld. Dat heeft de FTC woensdag bekendgemaakt. Met de app kunnen gebruikers korte video’s maken en delen waarin ze playbacken op een liedje.

TikTok heeft geen toestemming gevraagd aan de ouders van kinderen jonger dan dertien jaar voor het verzamelen van gegevens, zoals namen en mailadressen. Dit is verplicht. In 2017 veranderde de app de gebruikersvoorwaarden waardoor kinderen onder de dertien de app niet meer mochten gebruiken, maar volgens de FTC was het niet moeilijk om filmpjes te vinden van jonge kinderen.

Gegevens

“Dat je zegt dat het bedoeld is voor kinderen die ouder zijn dan dertien, betekent niet dat het zo is”, zei de voorzitter van de FTC in een toelichting, aldus persbureau AP. Andere bedrijven moeten de schikking zien als een waarschuwing, schrijft de FTC. “We dulden het niet dat bedrijven de wet grof schenden.”

De FTC zegt dat het gaat om de hoogste schikking ooit in een zaak die draait om de privacyschending van kinderen. Senator Ed Markey, die heeft meegeschreven aan de wet waar de autoriteit zich op baseert, reageert kritisch. Hij noemt het schikkingsbedrag niet hoog genoeg voor “de schade die kinderen is aangedaan”.

Twitter avatar SenMarkey Ed Markey This ruling underscores what we have long known: companies like TikTok do not consider children’s personal information out of bounds. This fine may be an historic high for a COPPA violation, but it is not high enough for the harm that is done to children.
https://t.co/zZbjPKjdky

De app werd uitgebracht in 2014 en is inmiddels wereldwijd meer dan tweehonderd miljoen keer gedownload. Om te kunnen inloggen wordt gebruikers gevraagd een mailadres, telefoonnummer, voor- en achternaam, foto en een korte biografie invullen.

De uitspraak van de FTC is gebaseerd op Amerikaanse wetgeving. In Nederland mogen apps geen gegevens verzamelen van kinderen onder de zestien jaar zonder expliciete toestemming van de ouders, laat de privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegeven weten in een reactie aan NRC.