Geopolitiek

Oekraïne ziet af van Songfestival om optreden zangeres in Rusland

Oekraïne doet dit jaar niet mee aan het Eurovisie Songfestival, dat gehouden wordt in Israël. Dat heeft de publieke omroep van het Oost-Europese land woensdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. Oekraïne trekt zich terug omdat alle artiesten die in de nationale finale in de top drie eindigden, niet langer voor het land willen uitkomen. Maruv won zaterdag de nationale selectiewedstrijd, maar haar winst was omstreden. Omdat zij geregeld door Rusland toert, vonden diverse Oekraïense politici dat de 27-jarige zangeres hun land niet mocht vertegenwoordigen. De zangeres ging niet akkoord met een clausule in het contract waarin stond dat ze af zou zien van optreden in Rusland. Oekraïne en Rusland staan sinds de Russische annexatie van de Krim, in 2014, op gespannen voet met elkaar. (NRC)