Drugsafval

Raad van State: geen kosten voor grondeigenaren bij reiniging terrein

Grondeigenaren die gedumpt drugsafval op hun terrein willen laten opruimen, draaien niet zelf op voor de kosten. Voorwaarde is wel dat de eigenaren zelf niet van de dumping van het afval wisten.

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De zaak werd een aantal jaren geleden aanhangig gemaakt door een familie uit Nuenen. In een weiland in de Brabantse plaats werd tot twee keer toe gevaarlijk drugsafval aangetroffen.

Het ging om een busje met daarin chemisch afval dat in brand werd gestoken en veertig vaten die ook in vlammen opgingen. Het afval moest vanwege het gevaar voor milieu en gezondheid direct worden opgeruimd.

De gemeente schakelde een gespecialiseerd bedrijf in om het afval weg te halen, maar wilde de kosten van de schoonmaak – zeker 20.000 euro – verhalen op de eigenaren van de grond. Zij hadden echter niets met het afval te maken, zo maakten ze duidelijk.

De hoogste bestuursrechter concludeerde dat het afval door criminelen op het terrein was gedumpt zonder dat de grondeigenaren daarvan wisten, of daarvan hadden kunnen weten. Daarom kunnen zij niet verantwoordelijk worden gehouden voor de schoonmaak en de daarmee gemoeide kosten. Eerder kwam de rechtbank in Den Bosch ook al tot dat oordeel, maar de gemeente ging in hoger beroep.

Tot twee jaar geleden konden grondeigenaren nog gebruikmaken van subsidie van het Rijk voor het schoonmaken van terrein dat door dumping was vervuild. De subsidie werd echter geschrapt.

Sinds 2014 neemt het aantal dumpingen van drugsafval gestaag toe, doordat er in de provincie meer synthetische drugs zoals xtc en speed worden geproduceerd.

Per jaar wordt enkele honderden keren drugsafval op terreinen in de provincie gedumpt.