Brieven

Brieven

Foto iStock

De Ombudsman schreef dat hij een lezersklacht had ontvangen over de prijsklasse van de in NRC door Bas van Putten besproken auto’s (Vakantiepost: leestijd, dure auto’s en het vertrek van de hoofdredacteur, 23/2). Ik heb echter in 2018 een Suzuki Swift 1.0 Boosterjet Smart Hybrid Stijl aangeschaft, juist geïnspireerd door de rubriek Autotest. In de aflevering van 7 april 2018 (Een hartverwarmend vlot, blijmoedig autootje) was de vermelde prijs voor de testauto 20.749 euro. Gerelateerd aan de abonnementsprijs van de NRC alleszins betaalbaar, lijkt mij. Maar er zijn vast lezers van deze kwaliteitskrant die wel in duurdere auto’s geïnteresseerd zijn. Overigens heb ik in een grijs verleden ook al eens een fantastische, niet goedkope toerfiets van het merk Idworx aangeschaft naar aanleiding van de wekelijkse fietsbespreking van Peter Winnen in NRC. Dus dit soort artikelen, met hun duidelijk van de alles-verheerlijkende-vakbladen afwijkende toon, vooral laten bestaan.

Top in Vietnam

Verstappen en vooruit

De ontmoeting tussen Kim Jong-un en Trump in Hanoi is mogelijk goed voor het toerisme, was in NRC te lezen: Vietnam hoopt van de top te profiteren (27/2). De top zorgt inderdaad voor prestige voor deze Aziatische tijger. De wereld kijkt mee. In 2020 krijgt Vietnam ook de Grand Prix Formule 1, en zal Max Verstappen door de straten van Hanoi scheuren.

Dit soort ontwikkelingen laten zien dat Vietnam meedoet in de wereld. Het zijn ‘soft indicators’, die de opkomst van een land laten zien. Beter dan ‘harde’ indicatoren als bruto nationaal product of gemiddeld inkomen.

Op micro-niveau kun je dat nog duidelijker zien. Toen ik in Vietnam woonde en werkte, van 2005-2007, in een stadje in centraal Vietnam, zag ik op een dag de eerste Mercedes door de stad rijden. In 2006 kwam er een supermarkt met een roltrap. De roltrap deed het alleen in het weekend, maar toch. En elke drie maanden kwam er een nieuwe tennisbaan bij. Zo zagen we de eerste sportwinkels en de eerste pizzeria de deuren openen.

Deze indicatoren geven onomkeerbare trends en verworvenheden aan. Mensen hebben eindelijk iets waar ze altijd van droomden.

Toen ik vorig jaar even terug was in het stadje, zag ik dat een vrouw haar hondje uitliet. In ‘mijn tijd’ zwierven honden door de straten, of stonden ze op het menu.

Correcties/aanvullingen

Wandelen

In het stuk Ik ben toch geen toerist (23/2, p. L17) ging het over negentiende-eeuwse buitenverblijven bij Maastricht. Dat moet zijn zeventiende-eeuwse buitenverblijven.