België

‘IS-weduwen en kinderen hoeven toch niet terug’

De Belgische staat hoeft uitgereisde IS-weduwen en hun kinderen toch niet terug te halen uit Syrië. Dat heeft het Hof van Beroep in Brussel woensdag besloten . In december oordeelde een rechter nog dat de Belgische staat er alles aan moest doen om twee weduwen van Antwerpse Syrië-strijders en hun zes kinderen terug te halen. Daarop spande de Belgische regering een hoger beroep aan, dat nu gegrond is verklaard. Volgens het hof heeft de Belgische staat geen enkel gezag in het vluchtelingenkamp en vallen de vrouwen en hun kinderen niet onder de rechtsmacht van België. Het gaat om Tatiana Wielandt (26) en schoonzus Bouchra Abouallal (25), die samen met hun zes minderjarige kinderen vastzitten in het Syrisch-Koerdische vluchtelingenkamp Al-Hol, waar ook Nederlanders zitten. De twee vrouwen vertrokken in 2013 naar Syrië . (NRC)