27 doden bij bendegeweld in Nigeria

In twee staten in het noordwesten van het land vielen gewapende criminelen verschillende dorpen aan. President Buhari heeft het geweld veroordeeld.

Nigeriaanse ordetroepen maandag op straat in Kano, vlak na de verkiezingen.
Nigeriaanse ordetroepen maandag op straat in Kano, vlak na de verkiezingen. Foto Luis Tato/AFP

In het noordwesten van Nigeria zijn deze week zeker 27 doden gevallen bij bendegeweld. Dat meldt persbureau AFP donderdag op basis van lokale autoriteiten. Tientallen Nigerianen zijn bij de aanvallen ontvoerd.

Maandag vielen gewapende mannen drie dorpen binnen in de staat Sokoto. Daarbij vielen zestien dodelijke slachtoffers. Een dag later werden elf mensen gedood in de staat Zamfara, toen criminelen op motoren een dorp bestormden. Volgens een ooggetuige die met AFP sprak, zijn bij die aanval zelfs dertien dodelijke slachtoffers gemaakt en zeker veertig mensen ontvoerd. Volgens de vrouw werden de huizen in haar dorp platgebrand.

In beeld: Nigeria, het meest bevolkte en economisch sterkste land van Afrika, stemde dit weekend.

Verkiezingen

De aanvallen hadden voor zover nu bekend niets te maken met de presidentsverkiezingen van afgelopen weekend. Die verliepen in het grootste deel van het land rustig, hoewel in het noorden en zuiden van het land vuurgevechten aan zeker 39 mensen het leven kostten. President Muhammadu Buhari (76), van wie woensdag bekend werd dat hij is herkozen, heeft het geweld van deze week veroordeeld. De moord op onschuldige Nigerianen kan op de sterkst mogelijke vergelding rekenen, aldus Buhari’s woordvoerder.

Twitter avatar GarShehu Garba Shehu According to the President, “The criminals cannot be lucky always because the law will ultimately catch up with them and deliver justice ruthlessly.”

Amnesty International schreef in de zomer van vorig jaar dat vooral de staat Zamfara is “overgeleverd aan criminele gangs” die er de laatste twee jaar honderden mensen hebben gedood. Volgens AFP vielen vorige week zeker zestig doden bij aanvallen op verschillende dorpen.

De staat is een bastion van aanhangers van Buhari. De president zei na zijn herverkiezing, voortaan nog harder op te zullen treden tegen crimineel geweld.