Toekomstmuziek

Spelen Elke maand bespreekt redacteur Marc Hijink nieuwe techtrends, gadgets en apps. Deze maand: driedimensionaal luisteren met een hoofdtelefoon. Virtual reality voor je oren.

Kun je via een hoofdtelefoon ook in drie dimensies luisteren? Sony zegt van wel.

In de bioscoopzaal is het normaal dat surround sound om je oren vliegt, maar met een stereo hoofdtelefoon zit je vast aan twee luidsprekers. Links en rechts, meer smaken zijn er niet. In televisietermen : op een hoofdtelefoon luister je in zwart-wit, terwijl het ook in kleur kan.

Sony sleutelt aan een nieuwe ‘hoofdtelefoonervaring’, 360 Reality Audio, die op de CES-beurs in Las Vegas werd gedemonstreerd. Ik word meegenomen naar een apart kamertje waarin een 13.2 speakersysteem staat opgesteld. Vijftien verschillende luidsprekers vuren een surroundmix op me af.

Dan komt de echte test: een hoofdtelefoon die het geluid van alle kanten projecteert. Eerst worden de akoestische eigenschappen van m’n oorholtes en oorschelpen gemeten met een piepklein microfoontje.

Dezelfde 360 graden-mix die net nog via al die speakers klonk, wordt nu op de hoofdtelefoon afgespeeld. Wat dan gebeurt, laat zich lastig omschrijven. Virtual reality voor je oren, die geluiden onder en boven je tevoorschijn tovert. Nog niet zo realistisch als met echte speakers, maar audio krijgt veel meer dimensie.

De muziek moet er wel geschikt voor zijn, op de juiste manier afgemixt en bewerkt voor het 360 Reality Audio-formaat. Daar wordt aan gewerkt, zegt Sony. Het bedrijf heeft een catalogus met albums die quadrafonisch (vier kanalen of meer) zijn opgenomen voor vinyl of Super Audio CD. Voer voor puristen en voor iedereen die graag in kleur wil luisteren.