Teamsprinters prolongeren wereldtitel op de baan

In de finale wonnen Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg met overmacht van Frankrijk. Ze reden bijna een wereldrecord.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland wonnen in de finale van Frankrijk.
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland wonnen in de finale van Frankrijk. Foto Kacper Pempel/Reuters

De Nederlandse teamsprinters hebben woensdag op het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow opnieuw het goud veroverd. In de finale wonnen Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg met overmacht van Frankrijk, meldt ANP. De baanwielrenners reden een zeer snelle tijd van 41,923, waarmee ze slechts een tiende boven het wereldrecord bleven. Dat staat sinds 2013 op naam van Duitsland en werd gereden op hoogte in Mexico.

Twitter avatar Eurosport_NL Eurosport Nederland 🚴‍♂️🌈 | WERELDKAMPIOEN!
Nederland maakt gehakt van de concurrentie en pakt goud bij de Teamsprint op het WK in #Pruszkow2019. Van harte @JeffreyHoogland, @MatthijsBuchli @HarrieLavreysen
en @official_berg! https://t.co/uV9K7sc0Je
Lees ook over het WK in 2018: Nederlands team sprint naar eerste wereldtitel in de historie

De Fransen, met onder anderen veelvoudig wereldkampioen Grégory Bauge, kwamen na drie ronden uit op 42,889. Eerder op de avond veroverde Rusland ten koste van Duitsland het brons.

In de kwalificaties wonnen de teamsprinters, met Matthijs Büchli voor Hoogland, van de Britse ploeg. Vorig jaar won de ploeg op het WK in Apeldoorn de eerste Nederlandse wereldtitel op de teamsprint. Toen werden de Britten in de finale verslagen. De teamsprinters zijn ook regerend Europees kampioen. Zij werden eind vorig jaar gekozen tot sportploeg van het jaar.

Zilver voor Wild op scratch

Eerder op de dag won baanwielrenster Kirsten Wild een zilveren medaille op het onderdeel scratch. De Britse Elinor Barker was te sterk voor de wereldkampioene van vorig jaar. De Belgische Jolien D’Hoore pakte brons. Later deze week komt Wild nog in actie op de onderdelen omnium, koppelkoers en puntenkoers. Bij het WK van vorig jaar in Apeldoorn won ze drie keer goud.