Suïcide

Drie maanden voorwaardelijk voor hulp bij zelfdoding vader

Voor het helpen bij de zelfdoding van zijn vader is een 48-jarige man dinsdag veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf. De rechtbank in Limburg denkt niet dat de man het nogmaals zal doen, maar wil zo een „algemeen signaal afgeven” dat hulp bij zelfdoding niet ongestraft kan blijven. De ernstig zieke vader wilde dood en vroeg zijn zoon om hulp. De zoon vond dat hij daarmee moreel juist handelde. Volgens de rechtbank was hij echter niet kritisch genoeg op de wens van zijn vader en op zijn eigen wens om zijn vader te helpen. Hij voerde geen overleg met naasten of artsen en stelde „onvoldoende vragen bij de juistheid van zijn daden”. (NRC)

Praten over zelfdoding kan bij de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.