Pakistan: twee Indiase vliegtuigen boven Kashmir neergehaald

Pakistan heeft het luchtruim woensdag gesloten als gevolg van de toenemende spanningen met India.

Indiase militairen bij het wrak van een Indiaas gevechtstoestel in Kashmir.
Indiase militairen bij het wrak van een Indiaas gevechtstoestel in Kashmir. Foto Mukhtar Khan/AP

Pakistan heeft woensdag twee Indiase gevechtsvliegtuigen boven de betwiste regio Kashmir neergehaald. De vliegtuigen zouden het Pakistaanse luchtruim hebben geschonden. Dat laat een woordvoerder van de Pakistaanse luchtmacht weten in een verklaring, aldus persbureau AP. Pakistan heeft het luchtruim woensdag gesloten als gevolg van de toenemende spanningen met India.

Volgens de Pakistaanse autoriteiten is een vliegtuig neergestort in het Indiase deel van Kashmir, het andere vliegtuig in het Pakistaanse deel. Een piloot die op het Pakistaanse grondgebied terecht was gekomen, is opgepakt. Eerder zeiden de Pakistaanse autoriteiten nog dat ze twee piloten hadden opgepakt.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent een deel van de berichtgeving. In een verklaring laat het ministerie weten dat Pakistan één vliegtuig heeft neergehaald en dat de piloot vermist wordt. Er wordt onderzocht of de piloot in Pakistan is aangehouden. Volgens het ministerie heeft India ook een Pakistaans gevechtsvliegtuig neergehaald. Pakistan heeft hier nog niet op gereageerd.

Pakistaanse premier Khan

De Pakistaanse premier Imran Khan zei in een toespraak dat beide landen de rust moeten behouden. Hij benadrukte met India te willen praten om de crisis op te lossen. “Het verleden leert ons dat in oorlogen veel inschattingsfouten worden gemaakt. Ik denk dat gezien de wapens waar we beiden over beschikken, we een inschattingsfout niet kunnen veroorloven.” Khan doelde hiermee op de nucleaire wapens waar beide landen over beschikken. “We moeten gaan zitten en praten.”

Ook herhaalde hij bereid te zijn om met India samen te werken in het onderzoek naar de bloedige aanslag in Kashmir twee weken geleden. Toen reed een militant in een auto vol explosieven in op een konvooi van een speciale politie-eenheid uit India. Hierbij kwamen tientallen agenten om het leven. Het was de grootste aanslag in de regio in decennia.

Lees ook: Kashmir: het eeuwige strijdtoneel

Aanvallen

De spanningen tussen India en Pakistan lopen steeds verder op. Dinsdag voerde India een luchtaanval uit op een “terroristisch kamp” van terreurgroep Jaish-e-Muhammed op Pakistaans grondgebied. Volgens het land was een aanval “absoluut noodzakelijk” omdat de terreurgroep een nieuwe reeks zelfmoordaanslagen in India zou voorbereiden. Het was voor het eerst sinds 1971 dat Indiase gevechtsvliegtuigen de grens overstaken.

De regio Kashmir ligt tussen India en Pakistan en zorgt al voor conflict sinds India in 1947 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk. Beide landen maken aanspraak op de regio.

China heeft woensdag de twee landen opgeroepen de situatie niet te laten escaleren. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei volgens persbureau AP te hopen dat ze “onthouden dat vrede en stabiliteit in de regio” van groot belang is.