Odebrecht

FIOD valt bedrijven binnen in Braziliaanse corruptiezaak

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag invallen gedaan in drie bedrijfspanden in een onderzoek naar betaling van steekpenningen door het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Bij de actie, waarbij ook drie woningen zijn onderzocht, is een 48-jarige man aangehouden. Hij wordt gezien als verdachte. Aanleiding voor de actie was een bankmelding van „ongebruikelijke transacties”. De FIOD vermoedt dat Nederlandse vennootschappen op grote schaal betrokken zijn bij betaling van smeergeld aan buitenlandse ambtenaren en politieke partijen door Odebrecht. Voor de geldstromen – het zou gaan om minimaal 100 miljoen euro – zijn volgens de FIOD financiële structuren opgezet en valse contracten en facturen gemaakt met behulp van „Nederlandse betrokkenen uit de trust- en belastingadvieswereld”. (NRC)