Nieuwe voorwaarden voor Stints: gordels en maximaal plek voor acht

Veilig de weg op

Om weer de weg op te mogen, moeten Stints aan een aantal nieuwe voorwaarden voldoen. De elektrische bolderkarren moeten onder andere een extra rem krijgen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) heeft dinsdag een pakket nieuwe eisen gepresenteerd.

De Stint kwam vorig jaar in opspraak door een ongeval in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. Volgens onderzoeksinstituut TNO bleek goed remmen een van de punten waarop het voertuig tekortschoot. Van minister Van Nieuwenhuizen mocht de Stint niet meer de weg op. Dat dupeerde onder meer scholen en kinderopvang, die er een handig en voordelig vervoermiddel aan hadden.

Op grond van de nieuwe eisen moeten alle zitplaatsen van een Stint gordels hebben, en mogen maximaal acht passagiers vervoerd worden. Dat waren er tien. De minister wil straks ook een rijbewijs verplichten voor bestuurders van „bijzondere bromfietsen” waarmee passagiers worden vervoerd. Verder wil ze op jaarbasis veiligheids- en risicochecks laten doen bij fabrikanten.

Van Nieuwenhuizen: „Deze nieuwe eisen zijn duidelijker en steviger, waarbij we nog steeds ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve voertuigen.”

De maatregelen die de minister dinsdag heeft gepresenteerd, zijn tijdelijk. Op korte termijn beginnen gesprekken, ook met de Tweede Kamer, over een definitief ‘toetsingskader voor bijzondere bromfietsen’. Daarvoor wil ze behalve een rijbewijs mogelijk ook een kentekenplicht opnemen. Er wordt naar gestreefd volgend jaar een definitief kader te hebben. (NRC)