Groninger verdacht van voorbereiding terroristisch misdrijf

De verdachte, die eerder deze maand werd aangehouden in het Overijsselse De Lutte, beschikte over een vuurwapen en zou de terroristische organisatie IS steunen.

De verdachte werd in het Overijsselse dorp De Lutte gearresteerd.
De verdachte werd in het Overijsselse dorp De Lutte gearresteerd. Foto Koen van Weel/ANP

Een 48-jarige man uit Groningen is eerder deze maand aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De man is volgens de inlichtingendienst AIVD een aanhanger van de ideologie van terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdagmiddag gemeld.

Bij doorzoekingen van zijn woning in Groningen trof de politie naast een pistool en kogels ook documenten aan waarin de “gewapende strijd tegen ongelovigen wordt verheerlijkt”, aldus het OM. Het strafrechtelijk onderzoek naar de man begon twee weken geleden met informatie van de AIVD.

Campingboerderij De Lutte

De man verbleef op een campingboerderij in in het Overijsselse dorp De Lutte, in de buurt van de Duitse grens. Hij zou daar werken bij een kippenslachterij. Anderhalve week geleden werd de man met veel machtsvertoon gearresteerd, meldt regionale omroep RTV Oost. Robert Olde Rikkert, eigenaar van boerderij, noemt hem een hele aardige, correcte man.

“Je kon aan zijn accent wel horen dat hij hier van oorsprong niet vandaan komt, maar hij praatte keurig Nederlands. Hij heeft wel verteld waar hij vandaan komt. Ik dacht Turkije of Syrië, die hoek, maar exact weet ik het niet eens meer. Hij had ook een baardje, maar goed dat hebben die gasten allemaal. Nee, we hebben er nooit vreemde gasten gezien. Hij was eigenlijk voortdurend in zijn eentje.”

De verdachte was in eerste instantie voor twee weken vastgezet. Dinsdag is zijn voorlopige hechtenis verlengd met negentig dagen. Hij zwijgt vooralsnog tegen de politie.