Intensieve hulp

Het ziekenhuis is een samenleving op zich, soms zelfs een tijdelijk ‘thuis’. Fotograaf Daniel Niessen legt vast wie er werken.

Foto Daniel Niessen

Esmée Janssen (29) werkt 32 uur in de week als verpleger op de dwarslaesie-afdeling van de Maartenskliniek in Nijmegen. Zij en haar team – met z’n tienen overdag, met z’n vijven in de avond – hebben 28 patiënten onder hun hoede.

Omdat de patiënten met wie Janssen werkt (deels) verlamd zijn, moet ze hen met van alles helpen: douchen, eten, katheteriseren of „gewoon” een eindje wandelen. Janssen werkt al tien jaar op de afdeling, en nog steeds maakt dat intensieve contact haar werk zo mooi, zegt ze. „Patiënten komen vaak als een hoopje ellende binnen. Als wij ze dan weten te overtuigen dat het leven nog stééds leuk is, ook in die rolstoel, dan geeft dat zo veel voldoening.”