Het topstuk

Kijken Elke maand bespreekt redacteur Sandra Smallenberg kunsttips.In maart verhuist een monumentaal doek van David Hockney van Parijs naar het Van Gogh Museum.

David Hockney, The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011
David Hockney, The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 Foto Richard Schmid; Yayoi Kusama

Het is een schilderij dat voelt als een boswandeling. Bijna 10 meter lang is David Hockney’s The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011. Als je ervoor staat, word je door het landschap opgezogen, alsof je zelf over dat smalle paadje tussen de metershoge bomen loopt. Je moet aardig wat passen zetten om al het witte fluitekruid en de frisgroene varens te kunnen bestuderen.

Het schilderij, door Hockney geschonken aan het Centre Pompidou, komt in maart naar het Van Gogh Museum voor de tentoonstelling Hockney – Van Gogh. De Britse kunstenaar is een groot bewonderaar van Van Gogh, en dat hij goed naar diens werk gekeken heeft, zie je duidelijk in dit schilderij. Met dezelfde intense kleuren en gestileerde penseelstreken schildert hij de natuur van zijn geboortestreek.

Na lange tijd in L A te hebben gewoond, keerde Hockney eind jaren negentig terug naar Yorkshire. Daar trok hij vaak naar Woldgate Woods om er het wisselen van de seizoenen vast te leggen . Soms op traditionele wijze, met schildersezel in de berm. Maar op koude dagen bleef hij in zijn Jeep , en tekende hij op zijn iPad hoe de blaadjes uit de bomen schoten.

De grafische kwaliteit van die iPad-tekeningen zie je terug . De takken zijn vaak niet meer dan dunne lijntjes bruin, met een donkerblauw schaduwrandje. Net als Van Gogh lijkt Hockney de natuur te aanbidden in dit lyrische meesterwerk.

Hockney – Van Gogh. The Joy of Nature, t/m 26 mei, Van Gogh Museum