Ga mee op stedentrip

Luisteren Elke maand bespreekt redacteur Peter Zantingh luistertips. Deze keer: plaatsnamen.

Zach Condon van de New Yorkse band Beirut
Zach Condon van de New Yorkse band Beirut Foto Oxfordwhites / Wikimedia

Luister in een romantische bui eens naar het liedje Málaga van João Gilberto: een Braziliaan die in het Italiaans zingt over een Spaanse stad. Laat het over je voeten stromen als zeewater op een mediterraans strand. Ik gaf je mijn hart / en al mijn liefde / werd geboren in Málaga.

En zeg eens: bén je er niet al bijna?

Liedjes met een plaatsnaam als titel zijn het leukst als ze zijn bedoeld als liefdesverklaring aan de bezongen stad. Er zijn erbij die enkel zo heten uit gebrek aan inspiratie: het liedje werd toevallig geschreven op een hotelkamer in die stad, dus hop, noem het maar zo. Zoals Victoria en David Beckham hun zoontje Brooklyn noemden.

Goed . Rij nu vanuit Málaga een paar uur noordwaarts met de kust aan je rechterhand, langs Almería, Cartagena en Alicante, tot aan Valencia. En neem het gelijknamige liedje van Josh Rouse erbij. Let op hoe de zon schijnt in elk instrument. De gitaar van het intro, de tamboerijn, de piano die af en toe naar voren komt. Zin in een lange wandeling door Jardín del Turia.

Of ga mee op stedentrip met Regina Spektor in Düsseldorf. Een opgewekt liedje dat luistert als een reisdagboek. Overal is ze maar even , verwondert ze zich, om dan weer verder te gaan.

Dé band van de plaatsnamen is Beirut. Op zichzelf al een plaatsnaam, inderdaad. En wat zitten er mooie bestemmingen in die discografie: Nantes, Gibraltar, Perth, Corfu. Op het net verschenen vijfde album staat ook Gallipoli, een heerlijk liedje met trompet en Farfisa-orgel, geïnspireerd door – en je transporterend naar – het Grieks aandoende vestingsstadje in de hak van de Italiaanse laars.