FSB-kolonel de cel in voor lekken aan FBI

Russische Geheime dienst FSB-kolonel veroordeeld tot 22 jaar voor lek staatsgeheimen aan de VS.

Een militaire rechtbank in Moskou heeft kolonel Sergej Michajlov, werkzaam voor de veiligheidsdienst FSB, in een geheim proces veroordeeld tot 22 jaar cel. Volgens Russische media is hij veroordeeld voor het lekken van staatsgeheimen aan de VS.

Het proces tegen Michajlov vond plaats achter gesloten deuren. Dinsdagmiddag maakte de rechtbank alleen de vonnissen bekend. Medeverdachte Roeslan Stojanov, een medewerker van het Russische internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky, werd veroordeeld tot 14 jaar cel. De zaak tegen twee andere verdachten moet nog voorkomen. R echtbank noch aanklager wilde commentaar geven .

Volgens Russische media draait de zaak om een strafrechtelijk onderzoek naar ChronoPay, een Russisch bedrijf dat creditcardbetalingen verwerkt. Directeur Pavel Vroeblevski werd in 2013 veroordeeld wegens het orkestreren van een cyberaanval die het betalingssysteem van de Russische vliegmaatschappij Aeroflot platlegde. ChronoPay verwerkte de betalingen van de (inmiddels failliete) luchtvaartmaatschappij Transaero, en zou diens concurrent hebben willen hinderen. Kolonel Michajlov had de leiding over het onderzoek .

Volgens Russische media heeft Michajlov het Russische onderzoek naar ChronoPay gedeeld met de Amerikaanse FBI. Stojanov zou een disk hebben meegenomen naar een congres in de VS, en overgedragen aan de Amerikaanse beveiligingsexpert Kimberly Zenz – die volgens de Russische justitie samenwerkt met de FBI. Op de disk zouden staatsgeheime onderzoeksmethoden van de FSB staan . Volgens de openbaar aanklager was Michajlov en zijn medeverdachten 10 miljoen dollar beloofd voor de informatie.

Maar het delen van informatie over cybercriminelen was voor Michajlov ook deel van zijn dagelijkse werk. De FSB-kolonel was het middelpunt van de contacten tussen westerse diensten en de FSB, met het doel om Russische cybercriminaliteit te bestrijden. De FSB-kolonel was ook bekend bij de Nederlandse politie.

Volgens een anonieme bron van de Novaja Gazeta zou Michajlov aan de FBI informatie hebben overgedragen over ‘Fancy Bear’, een hackersgroep van de Russische geheime dienst GROe. Fancy Bear was volgens Amerikaanse inlichtingendiensten betrokken bij het stelen van e-mails van de Democratische Partij in de aanloop van de presidentsverkiezingen.