FIOD valt bedrijven binnen in Braziliaanse corruptiezaak

De FIOD vermoedt dat Nederlandse bedrijven betrokken waren bij het betalen van steekpenningen aan ambtenaren en politieke partijen door bouwbedrijf Odebrecht.

Medewerkers van de FIOD tijdens een inval in Waalre. Dit beeld heeft niet te maken met de inval van dinsdag.
Medewerkers van de FIOD tijdens een inval in Waalre. Dit beeld heeft niet te maken met de inval van dinsdag. Foto Mischa Rapmund/ANP

In een onderzoek naar omkoping door het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht heeft de fiscale opsporingsdienst FIOD dinsdag zes panden in Nederland doorzocht. Nederlandse vennootschappen zouden betrokken zijn bij de omkoping van buitenlandse ambtenaren en politieke partijen. Met de praktijken zou een bedrag van zeker 100 miljoen euro gemoeid zijn, vermoedt de FIOD.

Voor het betalen van de steekpenningen door Odebrecht werd gebruik gemaakt van speciale financiële structuren en van valse contracten en facturen. Die zouden zijn opgezet en mogelijk gemaakt door “Nederlandse betrokkenen uit de trust- en belastingadvieswereld”, zo meldt de FIOD. Bij de invallen van dinsdag, in drie bedrijfspanden en drie woningen, is een 48-jarige man uit de omgeving van Leiden aangehouden. Hij wordt gezien als verdachte. Het onderzoek werd ingesteld nadat een bank melding had gemaakt van “ongebruikelijke transacties”.

Operatie Lava Jato

Het onderzoek vloeit voort uit een grootschalig onderzoek, ‘operatie Lava Jato’ (Wasstraat), naar corruptie bij de Braziliaanse Odebrecht en het petrochemisch bedrijf Braskem. Onder meer de Verenigde Staten, Brazilië en Zwitserland beschuldigden de twee bedrijven van het betalen van honderden miljoenen dollars aan smeergeld aan buitenlandse politici. In 2016 bekenden Odebrecht en Braskem schuld en gingen zij akkoord met een boete van tenminste 3,5 miljard dollar.

Een Braziliaans bouwbedrijf kocht jarenlang Zuid-Amerikaanse politici om. Latijns-Amerika is in de ban van een corruptieschandaal

Politici in verschillende Latijns-Amerikaanse landen zijn de afgelopen jaren beschuldigd van corruptie en het aannemen van steekpenningen van Odebrecht. De Peruaanse oud-president Alan García zou geld hebben aangenomen van Odebrecht bij de aanleg van een elektrische trein in Lima. Hij wordt strafrechtelijk vervolgd en vroeg in november asiel aan in Urugay.

Voormalig Ecuadoraans vicepresident Jorge Glas werd eind 2017 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het aannemen van zo’n 11,4 miljoen euro van Odebrecht. In ruil daarvoor kreeg het bedrijf grote overheidsprojecten. De voormalig president van Colombia, Juan Manuel Santos, gaf toe dat hij tijdens de verkiezingen van 2010 en 2014 illegale donaties voor zijn campagne van Odebrecht had aangenomen.

In maart 2018 trad de president van Peru, Pedro Pablo Kuczynski, af vanwege corruptieschandalen. Ook hij zou geld van Odebrecht hebben aangenomen in ruil voor grote bouwopdrachten.